piątek, 6 grudnia 2013

MUFFINKI PIERNIKOWE

Jeżeli lubicie puszyste, wilgotne, korzenne muffiny to właśnie znaleźliście  idealny przepis do którego wypróbowania gorąco zachęcam :D i gwarantuje, że na jednej  sztuce się nie skończy  :P
 

Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • ½ kostki masła (100g)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki melasy
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  

Wykonanie:
  • mąkę przesiewamy razem z przyprawami do piernika, imbirem, cynamonem oraz szczyptą soli
  • w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszysty kogel mogel, dodajemy olej i melasę nie przystawiając miksować
  • do szklanki wlewamy wrzątek, wsypujemy sodę i mieszamy
  • do masy maślanej na przemiennie dodajemy ⅓ mąki z przyprawami , miksujemy na niskich obrotach,  następnie ⅓ wrzątku z sodą i tak jeszcze dwa razy  ale tylko do połączenia  się składników
  • cisto przekładamy do  papilotek/foremek do ¾ wysokości , pieczemy około 25 minut w temperaturze 175ºC





Źródło: http://www.bluespoon.pl/2012/12/piernikowe-muffinki-czyli-swieta-ida/

3 komentarze:

  1. :) :) :) zachęcam , ja osobiście zakochałam się w tych muffinach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym mozna zastapic melase?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miodem ale dodaj mniej cukru bo obawiam się, że muffiny mogą być za słodkie, pozdrawiam

      Usuń