Składniki:
- 340g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- ½ szklanki oleju np. rzepakowego
- 300g jogurtu ( może być naturalny lub owocowy)
Wykonanie ( składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier , mieszamy
- następnie dodajemy pozostałe składniki czyli jajka, olej oraz jogurt, całość mieszamy nie za długo tylko do połączenia składników, ciasto ma mieć gładką konsystencję
- gotowe przekładamy do wysmarowanej masłem formy ( np. tortownica 25cm)
- na wierzchu układamy owoce ja użyłam małe morele
- pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180ºC do suchego patyczka
Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2012/03/ciasto-jogurtowe-z-owocami-najlepsze/
Morele to smak mojego dzieciństwa, zatopione w cieście są przepyszne:-)
OdpowiedzUsuńoj tak połączenie pyszne :)
Usuńuwielbiam takie ciasta...pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńi pysznie smakują :)
UsuńMmm, wygląda pysznie, tak słonecznie :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuń