Składniki:
- 330 g mąki pszennej
- 200g masła
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy lub ¾ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
- 50 g brązowego cukru do posypania
- ze wszystkich podanych składników tj. mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, jajek( 1 całe jako + żółtko, białko zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasteczek) oraz lawendy zagniatamy ciasto i schładzamy je 30 minut w lodówce,
- schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy np. okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każe smarujemy białkiem, a następnie posypujemy brązowym cukrem
- pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Źródło:
http://nutkaslodyczy.blogspot.com/2013/07/lawendowe-kruche-ciasteczka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz