Składniki
ciasto:
- 15g drożdży (świeżych)
- ¾ szklanki zaparzonej kawy sypanej
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 30g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150g dowolnych bakalii ( np. rodzynki, figi, daktyle, żurawina, orzechy itp. )
Posypka:
- 50g mąki pszennej
- 25g masła
- 15g kawy rozpuszczalnej
- 10g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
Ze wszystkich składników zagniatamy posypkę
Wykonanie:
- do przestudzonej letniej kawy dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą
- do miski dodajemy wszystkie składniki poza bakaliami czyli przesianą mąkę, olej, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli , przyprawę do pierników i cynamon oraz rozpuszczone drożdże w kawie, całość dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około1 ½ h lub do chwili kiedy ciasto podwoi swoją objętość
- do wrośniętego ciasta dodajemy bakalie i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy
- gotowe przekładamy do keksówki ( ja użyłam 24x11cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia
- gdy ciasto już nam wrośnie posypujemy je kawową kruszonką
- pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C
Źródło: „Ciasta na święta” nr 8/98
Bardzo słodko u Ciebie...:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i witam :)
UsuńPiernik drożdżowy to dla mnie nowość:) Jeśli jest tak smaczny jak wygląda, to musiał być bajeczny.
OdpowiedzUsuńdla mnie też była to nowość:) był smaczny jednak wole tradycyjne pierniki :)
Usuń