Składniki:
- 3 jajka
- 40g brązowego cukru
- 40g mąki pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 200g jabłek
- Sok z cytryny
- 40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
- oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy utarte żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy,
- do masy dodajemy jabłka pokrojone w drobna kostkę skropione sokiem z cytryny oraz migdały i delikatnie wszystko mieszamy,
- ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy 26x20 cm ( ciasto można z góry posypać dodatkowo migdałami),
- pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: Książka Marek Bardadyn ”Odmładzająca książka
kucharska”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz