Składniki (forma24x28cm):
- 215g mleka
- 105g masła
- 160g gorzkiej czekolady
- ½ łyżeczki przyprawy do pierników
- 35g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek)
- 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 115g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g maku ( nie mielonego)
- 135g kulek z marcepanu
Polewa:
- 40 g masła
- 120 g gorzkiej czekolady
W rondlu
roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę,
mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np.
cukrowymi gwiazdkami.
Wykonanie:
- do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną czekoladę, przyprawę do pierników, kakao oraz kawę, mieszamy, gdy wszystkie składniki ze sobą połączą ściągamy z gazu, odstawiamy
- w misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, na koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy
- w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy
- do masy żółtkowej dodajemy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy, następnie dodajemy mak i znowu mieszamy, aż do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie jeszcze raz mieszamy i przekładamy do formy (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- teraz w równych odstępach układamy kuli marcepanowe
- brownie pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC , po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim brownie jeszcze parę minut
- gotowe brownie polewamy polewą czekoladową.
Źródło: http://www.addiopomidory.pl/swiateczne-brownie-z-makiem-i-marcepane/
wszystko super, ale ja bym nie dodawała marcepanu ;)
OdpowiedzUsuńblog jest extra bede tu wracać!
OdpowiedzUsuń