Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 300 g wiórek kokosowych
- 750 ml mleka
- ½ szklanki drobnego cukru
- 200 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
- ½ kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki przegotowanej wody
Dodatkowo:
- ok. 50 ml malibu
Wykonanie:
Biszkopt:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,
- do powstałej piany dodajemy partiami cukier cały czas miksując, a następnie dodajemy po jednym żółtku nie przestając miksować
- na koniec do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki nam się połączą
- ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (+/- 24cm)
- pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowy odstawiamy do ostudzenia (biszkopt delikatnie opada ale tym się nie przejmujcie taki jego urok, wystarczy wyrównać brzegi zimnego biszkoptu)
- z 750ml mleka odlewamy ¾ szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwile gotujemy , cały czas mieszając aby masa nam się nie przypaliła,
- ciepłą masę odstawiamy na 10 minut żeby wiórki nam ładnie napęczniały, po tym czasie ponownie wstawiamy garnek z zawartością na gaz i podgrzewamy
- do ciepłej masy dodajemy mleko (¾ szklani) wymieszane z obiema mąkami i mieszamy aż postanie gęsta masa budyniowa, odstawiamy do wystudzenia
- miękkie masło ucieramy do białości , następnie dodajemy małymi partiami zimny krem(budyń) kokosowy cały czas miksując, aż uzyskamy gładki krem
- masło rozpuszczamy w garnuszku, rozpuszczone ściągamy z gazu
- do rozpuszczonego masła dodajemy cukier puder i kakao cały czas mieszając, aż do chwili kiedy wszystkie składnik nam się połączą
- na koniec dodajemy 2 łyżki wody i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy
Zimny biszkopt, wyrównujemy nożem, nasączamy go Malibu, a na wierzch wykładamy masę kokosową, całość polewamy zimną polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby masa ładnie nam stężała i gotowe :)
Źródło:http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2013/04/ciasto-bounty.html
alez to musi byc bombowy smak:) chce kawaleczek:)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuńwygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ale też genialnie smakuje , gorąco polecam :)
UsuńTo chyba mój przepis. Ciesze się, że wypróbowałaś i że smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Monika z Kuchni na Obcasach :)
tak, tak :) bardzo mi przypadł do gustu a ciacho czysta poezja, gorąco pozdrawiam :) Katharos/Kasia
UsuńZ nieba mi spadłaś! Na pewno wypróbuję przepis, uwielbiam bounty w każdej ilości!!! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, i zapraszam do Mnie:
http://simplydelicious.pl
bardzo się cieszę , mam nadzieję, że będziesz nim zachwycona tak jak ja :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńCiasto przepyszne, ale trochę krem nie trzyma się biszkoptu - może jakaś rada na to?
OdpowiedzUsuńhmm...możesz np na drugi raz na biszkopt nałożyć jagodowy dżem (lub jakikolwiek inny), a dopiero na niego krem będzie to dobre spoiwo przynajmniej w innych ciastach świetnie się sprawdza:) a co do samego kremu to może wyszedł Ci mało wilgotny lub za suchy bo wtedy też często pojawia się tego typu problem, że masa niezbyt chce się trzymać ciasta, spróbuj dodać trochę więcej masła , gorąco pozdrawiam
Usuńzrobiliśmy to ciasto z mężem, jakiś miesiąc temu.
OdpowiedzUsuńzrobiło furore !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dziś robimy je drugi raz
dziękujemy za przepis
bardzo się cieszę, że ciacho smakowało :) jedno z tych do których się wraca :) gorąco pozdrawiam Katharos/Kasia
Usuń