Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180g masła w temperaturze pokojowej
- 150g cukru
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 2 duże jajka
- 180ml mleka
- około 300g świeżych jagód
Kruszonka:
- 50g mąki pszennej
- 70g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60g masła
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Mąkę, cukier, cynamon i masło , zagniatamy na kruszonkę pod koniec
dodajemy posiekane orzechy.
Wykonanie:
- mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ,odstawiamy
- w drugim naczyniu masło, cukier oraz skórkę cytrynową miksujemy na gładką kremową masę, następnie dodajemy do niej po kolei jajka, nie przerywając miksowania
- do masy powolutku dodajemy mieszankę mąki, na zmianę z mlekiem, całość dokładnie miksujemy na niskich obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto
- gotowe przekładamy do tortownicy (23cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jagody , które przykrywamy kruszonką
- pieczemy 60 minut, następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze 15 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: Książka C.Bardi „Ciasta”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz