Składniki:
Ciasto:
- 190g margaryny rozpuszczonej
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 2 białka
- szczypta soli
- 600g serków homogenizowanych waniliowych
- ¾ do 1 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy ( proszek)
- 125g margaryny
Wykonanie:
Ciasto:
- margarynę rozpuszczamy
- w drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao,
- następnie do suchych składników dodajemy żółtka oraz przestudzoną rozpuszczoną margarynę i zagniatamy ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli może przypominać kruszonkę
- ¾ ciasta przekładamy do formy ( ja użyłam tortownicę 24cm ) i ugniatamy je dłonią, formę wkładamy do lodówki na 30 minut, razem z ¼ odłożonego ciasta na kruszonkę.
Masa serowa:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy
- do drugiego naczynia dodajemy serki homogenizowane, cukier i budyń, mieszamy do połączenia wszystkich składników
- następnie do masy wlewamy przestudzoną margarynę, miksując na najniższych obrotach gdy tłuszcz się połączy z masą serową dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie mieszamy.
Wykonanie:
- schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, wylewamy na nie masę serową , którą następnie posypujemy ¼ odłożonego ciasta na kruszonkę. odłożonego ciasta, tak jak kruszonką
- pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce.
Źródło: www.kobietawbiznesie.com.pl/rodzina/przepisy-kulinarne/ciasta/szybkie-z-serkow-danio/
Mój ulubiony serniczek :) Jest taki pyszny!
OdpowiedzUsuńhi hi oj tak jest pyszny :D
Usuńa spróbuję, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) dla mnie pycha :)
UsuńSerniczek rewelacyjny :) :) :)gdy robilam go pierwszy raz oczywiscie z Twojego przepisu,to mojej rodzinie tak zasmakowal ze zniknął w mgnieniu oka :) naprawde godny polecenia przepis :)pozdrawiam i dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :) staram się dawać na bloga tylko takie przepisy które powinny zadowolić innych tak samo jak mnie :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńjaka wielkość blaszki/tortownicy?
OdpowiedzUsuńja użyłam tortownicę 24cm, ale też może być kwadratowa forma 25x25 lub większa ale wtedy ciasto będzie niższe ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJaką ilośc margaryny użyc do ciasta,a jaką do masy serowej?
OdpowiedzUsuńJuż mam.Nie doczytała.:-)
OdpowiedzUsuńzdarza się :)
UsuńPycha. Jak zrobiłam z Twojego przepisu to omal nie zniknęło będąc jeszcze ciepłe :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę ,tak coś w nim jest ,że szybko znika :D
UsuńCudowny ten sernik! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity pomysł! *.*
zgadzam się w pełni :D
UsuńDzisiaj robiłam! :) jest pyszny ten sernik :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jeszcze tutaj zajrzę po jakiś przepis ;)
bardzo się cieszę i gorąco zapraszam :) mam nadzieję, że z innych przepisów również będziesz zadowolona jak z tego sernika :)
UsuńDzisiaj robiłam! :) jest pyszny ten sernik :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jeszcze tutaj zajrzę po jakiś przepis ;)
Sernik z tego przepisu wychodzi bajecznie. Upiekłam, wspaniały. Dzięki za przepis, wypróbuję również inne przepisy na ciasta:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Warszawaa
bardzo się cieszę :) mam nadzieję, że z innych przepisów również będziesz zadowolona :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy blachę przed ugnieceniem ciasta trzeba wysmarowac maselkiem czy nie koniecznie, bo mam zamiar serniczek zrobić dla gości na weekend;-)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej masło plus np bułka tarta lub wyłożyć formę papierem do pieczenia i wtedy nie powinno być żadnego problemu z wyciągnięciem ciasta z tortownicy :) gorąco pozdrawiam i życzę samczego serniczka :)
UsuńDziękuję za odpowiedź;-)
UsuńDziękuję za odpowiedź;-)
UsuńBudyń ma być w proszku, czy ma być zrobiony?
OdpowiedzUsuń1 budyń waniliowy w proszku
UsuńBudyń duzy czy mały? :)
Usuńmały, opakowanie 40g
UsuńTo do masy serowej margaryna też ma być rozpuszczona? Wydaje mi się, że tak ale wolę się upewnić ☺
OdpowiedzUsuńtak, tak też ma być rozpuszczona :)
Usuńpiekłaś na góra dół czy termoobieg ?
OdpowiedzUsuńgóra dół
UsuńWitam właśnie piekę ten serniczek i po 40minutach cały się rusza w tortownicy ile czasu go dopiec ??
OdpowiedzUsuńjakieś 10-15 minut
UsuńWłaśnie upiekłam. Bardzo dobre. Dość słodkie i dlatego zastanawiam się czy można by położyć na warstwę ciasta pod warstwą serową jakieś owoce np jagody. Myśli pani że to by się sprawdziło?
OdpowiedzUsuńtak zgadza się ciasto jest słodkie jednak z tymi owocami teoretycznie można zaryzykować ale gwarancji nie daję, że nie będzie zakalca. Ale co powiesz aby np podawać je z konfiturą np wiśniową ?
Usuńmoi drodzy czy ktoś już piekł to ciasto na normalnej prostokątnej blasze do pieczenia? czy wyszło niższe ? czy może trzeba zwiększyć proporcje jeśli chce użyć takiej blaszki?
OdpowiedzUsuńśmiało można użyć blaszki prostokątnej czy kwadratowej, ja użyłam akurat tortownicy 24cm, więc na tą ilość składników użyłabym np kwadratowej 22x22cm natomiast na większą zdecydowanie zwiększyłabym ilość składników, pozdrawiam :)
Usuń3/4 ciasta na blaszkę a potem nagle pozostaje 1/3 na kruszonkę?
OdpowiedzUsuńoj miało być 1/4 już poprawiam :)
Usuńciasto piekłam ponad godzinę i nadal w środku mokre :(
OdpowiedzUsuńciasto piekłam ponad godzinę i nadal w środku mokre :(
OdpowiedzUsuńmożliwe, że potrzebowało więcej czasu w piekarniku, czasami tak jest
UsuńJak pani myśli żeby upiec na dużej blasze , należało by podwoić proporcje?ale wtedy jak długo piec?
OdpowiedzUsuńzdecydowanie zrobiłabym z podwójnej porcji, a czas ten sam +/- czyli około 35-40 minut bo ciasto będzie tej samej wysokości co w mniejszej blaszce, pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam serniki z sera, bez i z serków waniliowych. Pyszności
OdpowiedzUsuńw takim razie polecam z całego serca :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńWitam. Mi się niestety nie udal:/ piekłam go w podłużnej blaszce, ale ... pieklam go na folii bo nie mogę znieść tego metalowego posmaku, a poza tym spod ciasta zrobiłam z herbatników zmielonych z masłem, pieklam 2 h i musiałam wyrzucić, co bylo błędem?
OdpowiedzUsuńfajny przepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :D pozdrawiam
UsuńRead Full Article Goyard Dolabuy check my blog louis vuitton replica website link replica ysl bags
OdpowiedzUsuń