Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek ( osobno białka, osobno żółtka)
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 200g chałwy
- 200g masła
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki rodzynek
- 30-40ml rumu lub wódki
- garść posiekanych orzechów np włoskich (2-3 łyżki)
Polewa:
- 70g gorzkiej czekolady
- 70g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Biszkopt:
- białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy cukier, nie przerywając ubijania dodajemy po kolei żółtka ( kolejne dodajemy dopiero, gdy poprzednie dokładnie się połączy z masą)
- mąkę i proszek przesiewamy ,następnie dodajemy po łyżce do masy ,całość dokładnie mieszamy
- do formy ( 21x27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, pieczemy około 30 minut w temperaturze 170ºC
- gotowe studzimy na kratce.
Krem:
- miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną , puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy pokruszoną chałwę , a następnie rodzynki namoczone w rumie ( ja rodzynki zalałam rumem, godzinę wcześniej , gdy wpiły alkohol zblędowałam je na małe kawałeczki) i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy ( według mnie za mało wyszło kremu, na drugi raz zrobię z 1 ½ porcji ) .
Polewa:
- śmietankę kremówkę zagotowujemy w mały garnuszku, następnie ściągamy ją z gazu i dodajemy do niej połamaną czekoladę, czekamy jakieś 2 minuty aż zacznie się topić, następnie mieszamy aż uzyskamy gładką i gęstą polewę.
- zimny biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go kremem, jak starczy Wam kremu możecie posmarować wierzch i boki, następnie górę polewamy zimną polewą czekoladową.
Źródło: Książka „Przepisy Kasi” rok 1996
Smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńZ chałwą musiało być pyszne. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńoj tak chałwa rządzi :)
UsuńJejku jakie cudowne zdjęcia! A ciasto musy być pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie!! Smakuje pewnie jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) :) :)
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJakie wspaniałe ciasto, jestem ciekawa tego kremu.
OdpowiedzUsuńPorywam i zapraszam do mnie.
:) na pewno wpadnę , dziękuję :)
UsuńCzy tylko ja jestem ślepa i nie widzę orzechów w składnikach, a w wykonaniu kremu się pojawiają? :-)
OdpowiedzUsuńMa być 2 łyżki posiekanych orzechów. Podpatrzyłam na innej stronie, pozostałe składniki kremu bez zmian.
Usuńo dzięki moje nie do paczenie :) pozdawiam
UsuńProste i pyszne. Tak, jak lubię :) Będę musiała upiec mamie, bo ona chałwę po prostu uwielbia.
OdpowiedzUsuńw takim razie gorąco polecam :)
Usuńwygląda fantastycznie! zapraszam do mnie na rafaello
OdpowiedzUsuńyeezy
OdpowiedzUsuńsupreme outlet
curry shoes
golden goose sneakers
kevin durant shoes
yeezy shoes
jordan shoes
golden goose outlet
hermes birkin
off white hoodie
view publisher site Goyard Dolabuy More Help https://www.dolabuy.su visit the site dolabuy hermes
OdpowiedzUsuńu5x02j6n10 t5x46u3y51 v1g03i3n47 b6z02j5c55 t3q34k8c56 r3v40q7c76
OdpowiedzUsuń