Składniki:
- 180g masła
- 120g mleka
- 2 jajka
- 400g brązowego cukru
- 250g kwaśniej śmietany
- 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
- 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanych goździków
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych migdałów
Wykonanie:
- masło i mleko podgrzewamy, gdy masło się rozpuści ściągamy z gazu i odstawiamy do przestudzenia
- jajka i cukier ubijamy do białości
- do miski dodajemy przesianą mąkę, sodę oraz przyprawy( imbir, cynamon, goździki i kardamon) mieszamy, następnie dodajemy pozostałe płynne składniki czyli mieszankę maślano-mleczną, jajeczną oraz śmietanę , całość mieszamy (miksujemy), na sam koniec dodajemy posiekane migdały i jeszcze raz wszystko mieszamy
- ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja użyłam 25x30cm) pieczemy 30-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotowy piernik studzimy i kroimy np. w kwadraty.
Źródło: www.piernikarniatorunska.pl/przepisy/index.php
Mniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) jest pyszny, prosty, aromatyczny i wilgotny , dla mnie i znajomych strzał w dziesiątkę :)
Usuń