Składniki
( +/- 18szt.):
- 3 białka + szczypta soli
- 1 żółtko
- 200g wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki ksylitolu ( można dać więcej jak lubicie bardziej słodkie wypieki )
- dodatkowo mleko kokosowe gdyby masa była zbyt sucha
Wykonanie:
- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami dodajemy ksylitol, miksujemy aż powstanie beza, dodajemy żółtko, miksujemy,
- na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe, całość mieszamy
- na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą np. łyżki do lodów lub zwykłej łyżki formujemy z masy kulki / kopczyki
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ,około 15 minut na złoty kolor.
Źródło: http://tetiisheri.pl/2017/04/09/kokosanki/
Czy zamiast ksylitolu może być cukier trzcinowy/brązowy?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej, pozdrawiam :)
Usuń