Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 200g mąki ryżowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 100g ksylitolu lub cukru kokosowego
- 2 łyżki cynamonu ( można dać mniej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 jajko
- 60g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 50 ml mleka
- garść żurawiny lub jagód goi lub rodzynek
Wykonanie:
- banany rozgniatamy widelcem na papkę, następnie dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki czyli mąkę, kakao, ksylitol, cynamon, proszek do pieczenia, sól, jajko, olej kokosowy, mleko oraz garść dowolnych owoców suszonych , całość mieszamy
- masę przekładamy do niewielkiej formy ( u mnie 20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: https://hpba.pl/bananowe-brownie/
W sumie jako zwolennik klasycznego brownie, jestem ciekawa jak smakuje taka odchudzona wersja:-)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam tradycyjne brownie , natomiast te jest trochę zbliżone do tradycyjnego ale za to zdecydowanie jest bardziej fit :P
UsuńCzym zastąpić mąkę ryżową?
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że można zamienić ją na pszenną np pełnoziarnistą
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW sumie takie brownie jest dla mnie nowością i muszę przyznać, ze ja bardzo chętnie je robię ale trochę inaczej. Najbardziej pasuje mi przepis od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż wiem, ze czekolada użyta do przepisu jest nad wyraz smaczna.
OdpowiedzUsuń