Składniki
(8 szt. +/- ):
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
- ¼ szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dodatkowo na polewę około 50g gorzkiej czekolady 70% i płatki kokosowe
Wykonanie:
- do miski wsypujemy wiórki kokosowe oraz szczyptę soli, całość blędujemy 1-2 minuty
- olej kokosowy roztapiamy w rondlu i lekko przestudzony razem z miodem i ekstraktem waniliowym dodajemy do wiórków, całość ponownie blędujemy przez 3-4 minuty, aż uzyskamy jednolitą masę
- masę przekładamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formujemy wałek który zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki
- schłodzony rulon kroimy na plastry, które polewamy roztopioną czekolady i posypujemy płatkami kokosowymi (ja schłodzony wałek , pokroiłam na plastry i żeby uzyskać ładny okrągły kształt, każdego z nich, pojedynczy plaster wkładamy do okrągłej foremki takiej do robienia ciasteczek i ugniatając palcami dopasowujemy go kształtu foremki. I gotowe piękne I równe okręgi :) ).
Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2016/03/batony-kokosowe/
Wyglądają ślicznie))
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
Usuń