Składniki:
- 150 -200g gorzkiej czekolady 70-80%
- 100g suszonych daktyli
- 3 łyżeczki masła orzechowego
Wykonanie:
- gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, lekko studzimy , następnie najwygodniej za pomocą pędzelka smarujemy boki i dno foremek silikonowych, warstwa powinna być gruba, wkładamy do lodówki na 10-15 minut ( jeżeli warstwa czekolady jest cienka to najlepiej, powtórzy czynność i dać drugą warstwę czekolady)
- daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut, po tym czasie odsączamy je, dodajemy masło orzechowe i blędujemy, aż wszystko się ze sobą połączy
- schłodzone foremki z czekoladą wypełniamy masą daktylową i zamykamy je warstwą czekolady i ponownie schładzamy w lodówce 10-15 minut, po tym czasie wyciągamy czekoladki z foremek i gotowe :)
Inspiracja: https://www.youtube.com/watch?v=t3i7si1WI5Y
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz