Składniki:
- 260g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g brązowego cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 250ml mleka
- 80ml oleju np. rzepakowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dodatkowo 200g masy kajmakowej
Wykonanie:
- do jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao, mieszamy i odstawiamy
- do drugiej miski dodajemy płynne składniki czyli mleko, olej, jajko oraz ekstrakt wanilii, mieszamy
- do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość do połączenia się składników
- ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ⅓ wysokości( to jest około 1 ½ łyżki ciasta), następnie nakładamy po 1 łyżeczce masy kajmakowej i przykrywamy znowu ciastem tak aby nie przekraczało ⅔ wysokości papilotki
- pieczemy około18-20 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4597/muffinki-kajmakowe
Niesamowita pyszność ;D
OdpowiedzUsuńw prostocie siła i smak, polecam :D
UsuńNie spodziewałbym się, że to będzie takie dobre :D
OdpowiedzUsuńtakie niepozorne, a pyszne :) pozdrawiam :)
UsuńFajny ma kolorek.
OdpowiedzUsuń