Składniki
na około 22 szt.:
- 250g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ⅓ szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250g twarogu
- 2 żółtka
- 100g gęstej śmietany 12%
Lukier:
- 200g cukru pudru
- około 4 łyżki wody
Do cukru dodajemy wodę i mieszamy , aż uzyskamy
gładki lukier
Wykonanie:
- do miski wkładamy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy, zmielony twaróg, żółtka oraz śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto( gdyby się kleiło delikatnie podsypujemy mąką)
- ciasto wykładamy na blat oprószony mąkę i rozwałkowujemy je na grubość 1-1½ cm. Za pomocą szklanką wycinamy kółka o średnicy 6-7cm, w których nakrętką wycinamy mniejsze kółeczka
- do nagrzanego oleju około 175ºC, wkładamy oponki ,które smażymy na złoty kolor przez około1 minuty z każdej stron, gotowe odkładamy na papierowy ręcznik
- przestudzone pączki lukrujemy.
Źródło:https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_serowe_oponki/przepis.html
Wygląda całkiem smacznie, wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńNie wyszło mi tak pięknie jak na zdjęciach :(
OdpowiedzUsuńWow! it is very nice post...
OdpowiedzUsuńimage manipulation service
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńOponki serowe to mój ulubiony deser.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńjak zawsze interesujący wpis!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń