poniedziałek, 29 lipca 2019

FIT CIASTKA JEŻYKI



 Składniki (+/- 10-12 małych lub 6 dużych ciastek):

Ciastka:
  • 1 średnie jajko
  • 75g mąki ryżowej
  • 20g mąki kokosowej
  • 10g  rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 15g syropu klonowego
  • 1 łyżka erytrolu lub innego słodzidła
 Karmel:
  • 50g  daktyli
  • 25g masła orzechowego
  • 15g dowolnych orzechów
  • 20g rodzynek
 Polewa:
  • 50g gorzkiej czekolady 70-90% kakao
  • 15g oleju kokosowego


Wykonanie:

Ciastka:
  • do miski wkładamy wszystkie składniki czyli jajko, obie mąki, rozpuszczony olej, syrop klonowy oraz erytrol , zagniatamy i odstawiamy na chwilę aby mąka wciągnęła wodę, następnie z masy formujemy niewielkie płaskie ciasteczka i  układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy  10-15 minut  na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Karmel:
  • daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy je na 30 minut, po tym czasie wylewamy wodę , dodajemy masło orzechowe i blędujemy do uzyskania gładkiej masy
Polewa:
  • w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z olejem
Wykonanie całości:
  • upieczone i przestudzone ciastka smarujemy daktylowo-orzechowym karmelem, na którym układamy rodzynki i posiekane orzechy, polewamy polewą czekoladową i wkładamy do  lodówki. Po 15-30 minutach ciastka są gotowe.







Źródło: Istagram Doomifit

12 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglądają, chętnie wypróbuje przepis żeby móc ich skosztować:) Z ogromną przyjemnością jeszcze tutaj wpadnę i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też chętnie sprawdzę. Nigdy czegoś takiego nie próbowałam. Pomysł bardzo zacny.

      Usuń
  2. Szykujemy imprezę na 18, zdecydowanie ciastka jeżyki sprawdzą się jako słodka przekąska. Do tego zamówiliśmy balony na 18 urodziny, szykuje się zacna impreza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta wyglądają smakowicie i nie są zbyt trudne w przygotowaniu.. Przepis leci do mojego notatnika :) idealne ciasteczka na urodzinki mojej córeczki. Same słodkości..

    OdpowiedzUsuń
  4. Macie jakieś wskazówki albo recenzję? Smaczne to? Muszę to zapisać do zrobienia w weekend, bo naprawdę pierwszy raz coś takiego widzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli wieczorem zrobię ciasta, zostawiam ich w kuchni lub w lodówce na noc, gdzie potem przechowywać ciasteczka? Dziękuję Ci

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojejku, ciasta mojej babci. Uwielbiałam ja. Przypomniałaś mi o nich więc teraz koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. inspirujące wpisy i fajne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjna propozycja na zdrowy i smaczny deser. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń