Składniki
(+/- 10-12 małych lub 6 dużych ciastek):
Ciastka:
- 1 średnie jajko
- 75g mąki ryżowej
- 20g mąki kokosowej
- 10g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 15g syropu klonowego
- 1 łyżka erytrolu lub innego słodzidła
Karmel:
- 50g daktyli
- 25g masła orzechowego
- 15g dowolnych orzechów
- 20g rodzynek
Polewa:
- 50g gorzkiej czekolady 70-90% kakao
- 15g oleju kokosowego
Wykonanie:
Ciastka:
- do miski wkładamy wszystkie składniki czyli jajko, obie mąki, rozpuszczony olej, syrop klonowy oraz erytrol , zagniatamy i odstawiamy na chwilę aby mąka wciągnęła wodę, następnie z masy formujemy niewielkie płaskie ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy 10-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Karmel:
- daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy je na 30 minut, po tym czasie wylewamy wodę , dodajemy masło orzechowe i blędujemy do uzyskania gładkiej masy
Polewa:
- w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z olejem
Wykonanie
całości:
- upieczone i przestudzone ciastka smarujemy daktylowo-orzechowym karmelem, na którym układamy rodzynki i posiekane orzechy, polewamy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki. Po 15-30 minutach ciastka są gotowe.
Źródło: Istagram Doomifit
Smakowicie wyglądają, chętnie wypróbuje przepis żeby móc ich skosztować:) Z ogromną przyjemnością jeszcze tutaj wpadnę i zapraszam do mnie;)
OdpowiedzUsuńTeż chętnie sprawdzę. Nigdy czegoś takiego nie próbowałam. Pomysł bardzo zacny.
UsuńRobi wrażenie!
OdpowiedzUsuńSzykujemy imprezę na 18, zdecydowanie ciastka jeżyki sprawdzą się jako słodka przekąska. Do tego zamówiliśmy balony na 18 urodziny, szykuje się zacna impreza:)
OdpowiedzUsuńCiasta wyglądają smakowicie i nie są zbyt trudne w przygotowaniu.. Przepis leci do mojego notatnika :) idealne ciasteczka na urodzinki mojej córeczki. Same słodkości..
OdpowiedzUsuńMacie jakieś wskazówki albo recenzję? Smaczne to? Muszę to zapisać do zrobienia w weekend, bo naprawdę pierwszy raz coś takiego widzę!
OdpowiedzUsuńJeśli wieczorem zrobię ciasta, zostawiam ich w kuchni lub w lodówce na noc, gdzie potem przechowywać ciasteczka? Dziękuję Ci
OdpowiedzUsuńOjejku, ciasta mojej babci. Uwielbiałam ja. Przypomniałaś mi o nich więc teraz koniecznie muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńinspirujące wpisy i fajne zdjęcia
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńRewelacyjna propozycja na zdrowy i smaczny deser. Super przepis.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń