Składniki
( na 18 szt):
- 60ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka rumu np. Malibu
- 250g białej czekolady
- kokos do obtoczenia
Wykonanie:
- do garnka ( najlepiej z grubym dnem) wlewamy śmietankę, łyżkę rumu oraz dodajemy posiekaną białą czekoladę
- wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści
- masę przelewamy do np. głębokiego talerza i wstawiamy do lodówki na 6 godzin ( ja zostawiłam na całą noc)
- stwardniałą masę nabieramy na małą łyżeczkę i formujemy małe kulki , następnie obtaczamy każdą w kokosie i wkładamy do papilotek
- gotowe trufle przechowujemy w lodówce
Źródło:
Książka J. Góźdź „Smaczne
prezenty”
Wyglądają smacznie. Aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńgorąco polecam ,jeżeli lubisz białą czekoladę będziesz zachwycona :)
Usuń