Składniki:
- 150g jogurtu greckiego
- 2 średnie jajka
- ½ szklanki mleka kokosowego lub innego
- 2-3 łyżki ksylitolu lub więcej jeżeli lubicie słodsze wypieki
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 8 moreli, przekrojonych na pół
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki ksylitolu
- 8 łyżeczek oleju kokosowego
Wszystkie sadniki wkładamy do miski i zagniatamy z
nich kruszonkę.
Wykonanie:
- do miski wkładamy jogurt, jajka, mleko oraz ksylitol i mieszamy za pomocą rózgi
- następnie do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy
- ciasto wykładamy do np. sylikonowej formy 20x20cm , na wierzchu układamy morele ( w oryginale był użyty rabarbar i truskawki, a ciasto pieczone było w keksówce), wierzch ciasta posypujemy kruszonką
- pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175C.
Źródło: www.instagram.com/be_fit_with_ania_and_michal/
Pysznie wygląda - ciasto pełne słońca;)
OdpowiedzUsuńpolecam, warte przetestowania :)
UsuńPięknie sie prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńpięknie dziękuję :D
Usuń