Składniki ( forma20x20cm) :
- produkty odmierzamy kubkiem 300ml
- 2 kubki mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- ¾ kubka cukru brązowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 ⅓ kubka mleka może być roślinne
- ½ kubka oleju np. rzepakowego lub kokosowego
- 1 łyżka octu winnego
- garść porzeczek czerwonych
Wykonanie:
- do jednej miski wkładamy suche składniki czyli mąkę, kakao,( dodatkowo dodałam trochę cynamonu) cukier brązowy, cukier waniliowy, sodę oraz sól, mieszamy i odstawiamy
- do suchy składników dodajemy mokre, mieszamy
- ciasto przekładamy do formy 20x20 wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy porzeczki, pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: http://pinkcake.blox.pl/2012/07/Ciasto-z-czerwonymi-owocami-bez-jajek.html
To połaczenie smaków musi być naprawdę super. Napisz czy porzeczki nie zmieniły smaku po pieczeniu???
OdpowiedzUsuń