Składniki ( 24szt+/- lub mała tortownica 18cm):
- 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 70%
- 100g masła
- 50g mąki pszennej
- 75g brązowego cukru
- 3 średnie jajka
- garść malin
Wykonanie:
- do miski wkładamy połamaną czekoladę oraz masło i roztapiamy je w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia
- do drugiej miski dodajemy mąkę, cukier oraz jajka, mieszamy następnie wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową i mieszamy do połączenia składników
- do foremek lub formy np. silikonowej nalewamy ciasto, następnie układamy na wierzchu maliny, delikatnie je wciskając w masę czekoladową
- pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC ( warto sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy brownie po tym czasie jest już upieczone i nie ma na patyczku surowego ciasta).
Źródło: http://www.zajadam.pl/deser/brownie-ciastka
Wyglądają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
pięknie dziękuję :) polecam ,brownie warte przetestowania :D
Usuńgdzie można kupić taką formę?
OdpowiedzUsuńforemkę kupiłam w Lidlu, co jakiś czas się tam pojawia najczęściej w okolicach świąt i walentynek ale też podobna jest w Tescoma https://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-24-czekoladek-silikonowa-silikomart-kostki-brazowa,42420
OdpowiedzUsuń