Składniki
(ilość 1 blaszka z piekarników):
- ¼ szklanki miodu
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 średnie jajko
- 1 ¾ szklanki mąki ja dałam pszenną pełnoziarnistą ( autorka pomieszała mąki żytnią, jaglaną i pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
- do rondla wkładamy miód i ksylitol, rozpuszczamy, studzimy
- do miski wkładamy wszystkie pozostałe składniki czyli jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, jogurt i miód z ksylitolem, wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy na tyle elastycznie ciastko które da się wałkować
- ciasto rozwałkowujemy na około 3mm i wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy około7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( uwaga żeby się nie przypaliły).
Źródło: https://www.instagram.com/paulina.mogilnicka/
pyszne maluchy :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńCo prawda, aura nieco inna – do Świąt daleko, ale... korzystam z przepisu regularnie. Pyszne, to mało powiedziane – idealne, odchudzone pierniczki! Dzięki :)
OdpowiedzUsuń