Składniki
(+/-40szt.):
- 220g miękkiego masła
- 80g cukru pudru
- 250g mąki pszennej
- 60g mąki ryżowej
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem pudrem do białości około 2-3 minut
- następnie dodajemy pozostałe składniki czyli obie mąki i cynamon, całość miksujemy aż powstanie coś w rodzaju okruchów i dopiero teraz zagniatamy ciasto , które owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut
- po tym czasie na stole posypanym mąką wykrawamy ciasteczka ja użyłam tutaj stempelków bo faktycznie tak jak autorka przepisu mówi , dzięki mące ryżowej wzór na ciastkach ładnie się utrzymuje, więc polecam stempelki
- ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-17 minut na złoty kolor w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170ºC.
Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasteczka-stempelki.html
cudne :)
OdpowiedzUsuń:D :D :D
UsuńIdealne na święta :D
OdpowiedzUsuńpo świętach również :) pozdrawiam :)
UsuńJeśli masło zastąpię margaryną bezmleczną to będą dobre dla małego alergika bo nie zawierają ani jajek ani mleka. Tylko przydałoby się czymś zastąpić mąkę pszenną. Może masz doświadczenie w mąkach bezglutenowych i coś zaproponujesz.
OdpowiedzUsuńwydaje mi się , że nie powinno być problemu gdy zastąpisz masło margaryną bezmleczną co do mąki bezglutenowej to byłabym skłonna przetestować mąkę kukurydzianą pomieszaną z mąką ziemniaczaną choć niestety nie dam głowy czy efekt finalnie będzie w pełni zadowalający, gorąco pozdrawiam Kasia
Usuńwspaniałe ciasteczka
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ps inne ciasteczka również polecają się do przetestowania :)
Usuńyeezy supply
OdpowiedzUsuńoff white outlet
chrome hearts outlet
kd 12 shoes
kyrie 7 shoes
kd 12
supreme clothing
kyrie 5
kyrie irving shoes
air jordan