wtorek, 5 grudnia 2017

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CYNAMONOWE




Składniki (+/-40szt.):
  • 220g miękkiego masła
  • 80g cukru pudru
  • 250g mąki pszennej
  • 60g mąki ryżowej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
  • masło ucieramy z cukrem pudrem do białości około 2-3 minut
  • następnie dodajemy pozostałe składniki czyli obie mąki i cynamon, całość miksujemy aż powstanie coś w rodzaju okruchów i dopiero teraz zagniatamy ciasto , które owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut
  • po tym czasie  na stole posypanym mąką wykrawamy ciasteczka ja użyłam tutaj stempelków bo faktycznie tak jak autorka przepisu mówi , dzięki mące ryżowej wzór na ciastkach ładnie się utrzymuje, więc polecam stempelki
  • ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-17 minut na złoty kolor w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170ºC.







Źródło:  https://malacukierenka.pl/ciasteczka-stempelki.html

9 komentarzy:

  1. Jeśli masło zastąpię margaryną bezmleczną to będą dobre dla małego alergika bo nie zawierają ani jajek ani mleka. Tylko przydałoby się czymś zastąpić mąkę pszenną. Może masz doświadczenie w mąkach bezglutenowych i coś zaproponujesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się , że nie powinno być problemu gdy zastąpisz masło margaryną bezmleczną co do mąki bezglutenowej to byłabym skłonna przetestować mąkę kukurydzianą pomieszaną z mąką ziemniaczaną choć niestety nie dam głowy czy efekt finalnie będzie w pełni zadowalający, gorąco pozdrawiam Kasia

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuję :) ps inne ciasteczka również polecają się do przetestowania :)

      Usuń