Składniki na +/- 26szt.:
- 300ml wody
 - 80g masła
 - 2 łyżeczki cukru (jak lubicie słodsze wypieki to dodajcie więcej)
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 350-360g mąki pszennej
 - 3 średnie jajka
 - olej do smażenia około 1 l
 - cukier puder do oprószenia pączków
 
Wykonanie:
- do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło oraz cukry, całość podgrzewamy na średnim ogniu i mieszamy .Gdy cukry i masło się rozpuszczą wsypujemy mąkę i energicznie całość mieszamy, aż uzyskamy gładką kulę ( autorka pisze aby uzyskaną masę zblędować ,żeby nie było żadnych grudek, ja tą czynność pominęłam bo ciasto wyszło gładkie) gotowe odstawiamy do ostudzenia
 - do zimnego ciasta dodajemy po kolei jajka i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę
 - olej podgrzewamy w średnim garnku do 175ºC
 - z ciasta formujemy niewielkie kulki ja do tego użyłam łyżki do lodów którą co jakiś czas moczyłam w oleju wtedy idealnie odchodziło od niej ciasto
 - pączki smażymy na złoty kolor ( mi w pewnym momencie zaczęły na tyle wyrastać, że zaczęły pękać więc tak długo je smażyłam ,aż ta część pęknięta również nabrała złotego koloru)
 - gotowe wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik
 - zimne posypujemy cukrem pudrem, pysznie smakują podane z dżemem :)
 
Źródło: https://niebieskikubekzkawa.wordpress.com/2015/12/30/paczki-ptysiowe-pyszne-i-mieciutkiebez-drozdzy-bez-proszku-do-pieczenia/
Nie miałam okazji jeszcze takich smakować.
OdpowiedzUsuń