środa, 18 grudnia 2019

KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE



 
Składniki:
  • 200g masła
  • 80g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Olejek migdałowy ( pominęłam )
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 270g mąki pszennej


Wykonanie:
  • masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem jeżeli dodajecie
  • do masy dodajemy zmielone orzechy oraz mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w worek foliowy i wkładamy do  lodówki na 1 godzinę
  • schłodzone ciasto rozwałkowujemy  na około 4mm  i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy w około 12-15 minut na złoty kolor w  piekarniku nagrzanym do 180°
  • z przepisu wychodzą 2 blachy ciastek.





13 komentarzy: