Składniki:
- 200g masła
- 80g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Olejek migdałowy ( pominęłam )
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 270g mąki pszennej
Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem jeżeli dodajecie
- do masy dodajemy zmielone orzechy oraz mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w worek foliowy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 4mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy w około 12-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°
- z przepisu wychodzą 2 blachy ciastek.
kusząe pyszności :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są zawsze mile widziane w moim domu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego bloga. Same świetne przepisy.
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńJuż niedługo klimat Wielkanocny. ; )
OdpowiedzUsuńoj tak :) wiem ale ostatnie czasy byłam mega zabiegana więc obsuwa z nowymi przepisami ale nadrobię i na Wielkanoc się wyrobię :)
UsuńWyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis! Na pewno jutro spróbuję.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wypróbuję go w te święta!
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na święta! Będę musiał skorzystać z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper wpis! Na pewno przetestuje ten przepis.
OdpowiedzUsuń