Składniki
(forma 25x38cm):
Biszkopt:
- 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- ½ szklanki drobnego cukru
- ⅓ mąki pszennej
- ⅓ szklanki ciemnego kakao
Krem:
- puszka masy kajmakowej 400g
- 200g masła
- 4 łyżki ajerkoniaku lub 2 łyżki mocnej kawy ( zrobionej z 1 łyżeczki kawy sypanej )
- 300-400g małych bezików
Warstwa
z bitą śmietaną:
- 800g śmietany kremówki 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka żelatyny
Do
nasączenia:
- około 5 łyżek wody wymieszanych z 3 łyżkami np. likieru kawowego lub wódki lub soku z cytryny lub herbaty
Dodatkowo:
- 260g powideł śliwkowych lub innego ulubionego dżemu
- 50g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Biszkopt:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami ( nie przerywając miksowania ) dodajemy cukier, miksujemy aż uzyskamy gładką i sztywną pianę
- do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając , na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i dokładnie całość mieszamy
- do blaszki (25x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia , przekładamy masę, wyrównujemy, pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC
Krem:
- masło ubijamy do białości około 8 minut, w takcie ucierania dodajemy likier lub kawę, następnie partiami dodajemy masę kajmakową cały czas ubijając. Gotową masę mieszamy z pokruszonymi bezami
Bita
śmietana:
- żelatynę namaczamy w 3 łyżkach soku z cytryny, odstawiam. Napęczniałą żelatynę przekładamy do rondla i podgrzewamy, aż się rozpuści, studzimy
- śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, następnie do przestudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany mieszamy i dodajemy do pozostałej ubitej śmietany, mieszamy
Wykonanie:
- zimny biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy dżemem,
- następnie wykładamy krem kajmakowy, na którym rozsmarowujemy bitą śmietanę
- na koniec na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/kostka_alpejska/przepis.html
Pysznie to wygląda :) Zazdroszczę talentu, mi rzadko coś tak ładnie wychodzi :)
OdpowiedzUsuńspokojnie to tylko wygląda ,że jest takie skomplikowane, bardziej pracochłonne ale nie jest aż takie trudne w wykonaniu, warto przetestować :)
UsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje i polecam :)
UsuńAle piękna, wygląda bardzo apetycznie. Aż by się zjadło taką kostkę.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia.
bardzo dziękuję i gorąco polecam, ciacho warte przetestowania :)
Usuńo mamo wygląda obłędnie...
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
UsuńŚwietna propozycja
OdpowiedzUsuń