środa, 25 września 2013

POLEWA KARMELOWA

Szybka, prosta i pyszna polewa karmelowa idealna do ciast, ciasteczek, lodów  czy innych deserów. Świetna sama w sobie lub w połączeniem np  z solonymi orzeszkami  czy grubą solą morską ,smakiem zbliżona jest do cukierków Werther's Original. .Przechowujemy  ją w lodówce, gdzie zgęstnieje ale wystarczy tylko podgrzać, a odzyska swoją pierwotną płynną formę.


Składniki na polewa karmelową:
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki cukru waniliowego
  • ¼  szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • ½  szklanki śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:

  • cukier zwykły i waniliowy rozpuszczamy w garnku z podwójnym dnem, cały czas mieszając, aż  uzyskamy  miodowy kolor, 
  • do rozpuszczonych cukrów dodajemy  wodę ( uwaga będzie pryskało i  cukier trochę się zbryli ale tym się nie przejmujcie bo i tak po chwili na nowo wszystko się rozpuści), a  następnie masło
  • gdy wszystko łanie się ze sobą już  połącz dodajemy śmietankę kremówkę, całość mieszamy aż polewa nam trochę zgęstnieje i gotowe.


12 komentarzy:

  1. moja wyobraźnia już czuje ten smak...mhmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i smak jest dobry ale kolor i konsystencje do niczego sos najlepiej nadaje się do picia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm trudno powiedzieć dlaczego nie wyszedł może za krótko podgrzewałaś bo na początku faktycznie jest on bardzo płynny ale z każdą minutą gęstnieje.

      Usuń
  3. o jakiej pojemności jest szklanka w tym przepisie? 250 ml?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy do tej polewy mozna uzyc cos innego zamiast kremowki??

    OdpowiedzUsuń
  5. z tego co mi wiadomo to nie, a przynajmniej ja nigdy nie używałam innego zamiennika

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam, wszystko fajnie wyszło, :) ale to jest cukier WANILINOWY , a nie WANILIOWY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się , że polewa smakowała :) co do cukru to użyłam domowego waniliowego :) pozdrawiam

      Usuń