czwartek, 26 września 2013

CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI LIGHT WG DIETY STRUKTURALNEJ

Ciasto bardzo delikatne i wilgotne, nie za słodkie i jest kolejną odsłoną wypieków  według diety strukturalnej. Dla mnie pycha ,a co najważniejsze kawałek ma zaledwie 112 kcal więc wyrzuty idą w kąt ;)


Składniki:
  • 3 średnie jajka
  • 40 g brązowego cukru zmielonego na cukier puder
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 200g śliwek węgierek

Wykonanie:

  • białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z cukrem na jasny krem, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy
  • do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i wszystko dokładnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do niewielkiej formy( +/- 20x14)wyłożonej papierem do pieczenia,  a na wierzchu układamy śliwki rozcięciem ku górze, pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.



Źródło: Książka M.Bardadyn „ Odmładzająca książka kucharska”

6 komentarzy:

  1. wygląda na delikatne i puszyste ;-) po prostu pyszne ! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) też je bardzo lubię :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń