- 3 średnie jajka
- 40 g brązowego cukru zmielonego na cukier puder
- 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g jogurtu naturalnego
- 200g śliwek węgierek
Wykonanie:
- białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z cukrem na jasny krem, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy
- do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i wszystko dokładnie mieszamy
- ciasto przekładamy do niewielkiej formy( +/- 20x14)wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy śliwki rozcięciem ku górze, pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: Książka M.Bardadyn „ Odmładzająca książka kucharska”
wygląda na delikatne i puszyste ;-) po prostu pyszne ! ;-)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :)
Usuńprzepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuń:) :) :) też je bardzo lubię :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńhttp://dominikamorys.blogspot.com/
dziękuję i polecam :)
Usuń