Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ⅓ szklanki drobnego cukru(jeżeli lubicie słodsze ciasteczka można zwiększyć ilość cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ⅓ łyżeczki imbiru w proszku
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 50g masła
Wykonanie:
- wszystkie składniki tj. mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę, jajko, miód i masło dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać łyżką mąki gdyby było zbyt klejące podczas wyrabiania czy wałkowania)
- z ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
- pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: Stare zapiski,
niestety nie pamiętam autora przepisu
SUPER SMACZNE I SZYBIKIE!!!!! NUMBER 1!!
OdpowiedzUsuńNie dodałem miodu ,ale i tak są pyszne wiem coś więcej na ten temat bo mam 12 lat :) :D
Super :) dla takich komentarzy warto prowadzić bloga :) Bardzo się cieszę, że ciacha smakowały :D
UsuńJa za chwilę biorę się do robienia, chcę wziąć coś pysznego do szkoły ^^
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że ciasteczka smakowały :)
Usuńgenialne!
OdpowiedzUsuńRobiłam je z moją 3,5 - letnią córeczką. Niesamowita frajda. A jaka satysfakcja;) Polecam!!!
bardzo się cieszę, że dziewczyny spodobał się Wam przepis i co najważniejsze, że ciasteczka smakowały :) gorąco pozdrawiam
Usuńale pysznie wyglądają... chyba się skuszę ;). ile mniej-więcej wychodzi ciasteczek z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńsztukowo nie pamiętam ale mniej więcej tyle ile jest ciasteczek na zdjęciu czyli jakieś dwie blaszki
UsuńCiasteczka są fenomenalne :) W szkole zrobiły furorę (upiekłam je jako mikołajkowy prezent dla klasy) a warto dodać, że mam 14 lat i antytalent kucharski :)
OdpowiedzUsuńbrawo i cieszę się ,że ciasteczka smakowały :) ja dokładnie tak jak Ty gdy miałam 14lat zaczęłam przygodę z wypiekami :) gorąco pozdrawiam ps jak poradziłaś sobie z tymi ciachami to już wszystkie drzwi cukiernicze stoją przed Tobą otworem :D
UsuńSą super! Bardzo łatwe i szybkie, co prawda okropnie się lepią i przy wałkowaniu/wykrajaniu trzeba podsypywać ogromne ilości mąki, ale są bardzo smaczne i idealne, gdy potrzeba szybko zrobić coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńcieszę się że ciasteczka smakowały :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńtrzeba dodać imbir ?
OdpowiedzUsuńjeżeli nie lubisz to nie musisz dodawać, jednak imbir świetnie się łącz z cynamonem więc osobiście polecam jego dodanie , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Jestem ciekawa ile można przechowywać takie ciasteczka, żeby nic im się nie stało? i Ile mniej więcej ich wychodzi z podanych składników ? Jutro mam zamiar wziąść się za pieczenie :D
OdpowiedzUsuńja staram się trzymać ciasteczka w szczelnej puszce do 7 dni, niestety ilości dokładnej już nie pamiętam ale powinno wyjść około 2 blaszek, ( ilość zależy od wielkości foremek) mam nadzieje, że ciacha będą smakowały :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńPamiętam jak byłam mała i chodziłam do sąsiada i u niego zawsze dostawałam ciasteczka cynamonowe szukałam wielu przepisów , które by były zbliżone smakiem do tych ciasteczek i w końcu trafiłam :D baaardzo dobre, pycha :D . Miałam lekki problem z ciastem, ale poradziłam sobie będę dalej korzystać z Twojego bloga i czekam na nowe przepisy :D
Usuńbardzo się cieszę, że ciastka smakowały ,a co najważniejsze smak z dzieciństwa odnaleziony :) gorąco pozdrawiam i wierzę, że jeszcze nie jeden przepis przetestujesz :)
UsuńZajefajne ciacha ,a co do ilosci ciastek to wystarczy zwiekszyc proporcje :) a w smaku kapitalne:)dzieki za przepis;)
OdpowiedzUsuńsuper :) bardzo się cieszę, że ciacha smakowały :)
UsuńPrzepis bardzo fajny. Biore się za pieczenie ale chyba będę musiała zwiększyc proporcje :) jak zostanie to wezmę na wycieczkę szkolną :D
OdpowiedzUsuńto polecam upiec więcej i koniecznie zabrać na wycieczkę :)
Usuńciasteczka wyszły super :) Mąż od razu się zajadał :) Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i polecam się na przyszłość :) gorąco pozdrwiam
UsuńDziś zrobiłam i wyszły wysmienite! Dzieki za przepis, prosty i szybki ;)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę ,że ciacha smakują :)
Usuńskładniki dodałam według przepisu ale ciasto wyszlo strasznie klejące .co robic?:(
OdpowiedzUsuńłyżka mąki nie pomaga...
OdpowiedzUsuńoj w takich momentach ratuję się większą ilością mąki
UsuńOj z chęcią ten przepis wypróbuję! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńpolecam :) i pozdrawiam :)
UsuńPyszne!!!!!! Jest 21.00 a ja właśnie je zjadam ! PYSZNE ! I bardzo proste w przygotowaniu sama je robiłam a mam 13 lat ;)
OdpowiedzUsuńw takim razie czapki z głów dla młodej Pani cukiernik :) i bardzo się cieszę, że ciacha smakowały :)
UsuńSą pyszne:) Upiekłam je wczoraj na próbę przez środowym pieczeniem z przedszkolakami:)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i wierze, że maluchom będą smakowały :D pozdrawiam :)
UsuńMaluchy oszalały na ich punkcie, moje dzieci również. Mamy dzwonią i proszą o przepis, bo dzieciaki ciągle ciastka wspominają:). Dziękuję za ten przepis:)
Usuń:D:D:D hi hi bardzo się cieszę, że przedszkolakom smakowały ciasteczka i że zrobiły taką furorę :) gorąco pozdrawiam Kasia
UsuńTroszkę mi się sypnęło sody i wyrosły bułeczki :D Ale mimo wszystko są świetne!
OdpowiedzUsuńnajważniejsze, że ciacha smakowały :)
UsuńSuper przepis! Działam z wnuczka Julią ,a posmakujemy przy herbatce z okazji Dnia Nauczyciela
OdpowiedzUsuń/ Julia ma dzień wolny , a ja na zasłużonej emeryturze/. Dziękujemy
ale mi to miło czytać , cieszę się bardzo , że tak pięknie dziewczyny razem działałyście w kuchni i pyszne ciasteczka upiekłyście :) gorąco pozdrawiam :D
Usuńdziewczyny, co można dodać zamiast masła/margaryny ? oliwę? olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńoj trudno mi powiedzieć ,niestety nie pomogę
Usuńnic sie nie da raczej niestety
Usuńdodałam masło orzechowe zamiast zwykłego. wyszły niesamowite
Usuńooo na pewno przetestuję :)
UsuńPolecam dodać trochę więcej mąki niż jest w przepisie ;)
OdpowiedzUsuńczasami trzeba, niestety nie wiem dlaczego bo raz wychodzą bezproblemowo , a czasami trzeba właśnie podsypać je dodatkową ilością mąki . Jednak smak tu jest najważniejszy i za każdym razem są pyszne :)
UsuńWczoraj podjęłam wyzwanie i upiekłam te ciasteczka. Początkowo była masakra bo ciasto się bardzo kleiło. Nie wiem czy w efekcie nie zużyłam 2 szklanek mąki zamiast jednej. I jeszcze zrobiłam jedną (moim zdaniem ważną właściwą dla niezbyt doświadczonej piekarki-samoradzika) rzecz - dodałam łyżkę śmietany 18 % kwaśnej :) ciasteczka wyszły super :)
OdpowiedzUsuńmoja babcia też śmietaną kwaśną w takich sytuacjach używała :) Najważniejsze,że ciacha smakowały :)
UsuńSzybkie i smaczne ! Tego właśnie szukałam :D Zamiast mąki pszennej użyłam żytniej - polecam :) dziękuję za przepis !
OdpowiedzUsuńcieszę się, że ciasteczka smakowały , gorąco pozdrawiam :)
UsuńCo mogłabym zrobić, aby ciasteczka były miękkie?
OdpowiedzUsuńpo upieczeniu ciasteczka są miękkie i trochę mnie dziwi,że Twoje ciacha są twarde, polecam zatem dodać do puszki kawałki chleba, zadziała błyskawicznie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja wiem czemu są twarde bo to może przez miód??
UsuńCiasteczka są wyśmienite!! I szybciutkie!! Polecam :)
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać, że mają jedną wadę - szybko się je robi i równie szybko znikają
Usuńmagiczne ciasteczka :P
UsuńSą super robie troche z mamą a mam lat moja 19 letnia siostra zrobiła zrobiliśmy pisakami i były super polecam te pierniczki :P
OdpowiedzUsuńups zapomniałem napisać że mam 9 lat HEHE :P :P
Usuńi też że mam jutro Wigilijkę w klasie i nie mam co dać :D
Usuńmam w Twoim wieku bratanka i już wiem co będzie ze mną piekł jak wpadnie do mnie :)
UsuńCieszę bardzo , że ciasteczka tak bardzo Ci smakowały, mam nadzieję, że jakieś ciasteczka jednak zostały żeby poczęstować koleżanki i kolegów z Twojej klasy :)
Ciasteczka wyglądają obiecująco, a pozytywne komentarze tylko zachęcają do wypróbowania przepisu. Myślę, że upiekę jedną albo dwie partie na spotkanie ze znajomymi ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że ciasteczka smakowały :)
UsuńMój mąż stwierdził, że genialne !
OdpowiedzUsuńLepsze uznał jak jego mamy więc o czymś to świadczy :)
bardzo mnie to cieszy :)gorąco pozdrawiam :)
UsuńPiec z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńbez termoobiegu, góra dół
Usuńczy imbir w proszku jest obowiązkowy? :D
OdpowiedzUsuńjak nie lubisz można pominąć :)
UsuńPyszne ciastka mi wyszły, rewelacyjny przepis ♥
OdpowiedzUsuńnadchodzi sezon jesienny i sama za niedługo znowu będę je piekła, cieszę się , że ciasteczka przypadły do gustu :)
Usuńsą pyszne ale twarde - zmiękną z czasem?
OdpowiedzUsuńtrochę mnie to dziwi bo są to chrupkie ciasteczka ale nie twarde jednak jeśli wyszły Ci twarde zamknij je w puszcze lub słoiku z dodatkiem np kawałka chleba ,wtedy bardzo szybko zmiękną
Usuńone są super, zawsze przed "Mikołajem" szukam przepisu, bo robimy cynamonki, żeby Mikołaj się skusił i do nas zajrzał, zostawiamy mu na noc na talerzu, a rano dzieci zastają okruchy i prezenty :)
OdpowiedzUsuńDodaję przyprawę do pierników i łyżeczkę kakao.
bardzo się cieszę, mam nadzieję, że Mikołajowi ciacha smakowały :D gorąco pozdrawiam
UsuńWspaniałe ciasteczka - szybkie, łatwe w wykonaniu i pięknie pachną. Mój pięciolatek był zachwycony procesem wygniatania ciasta, wałkowania, wykrawania, pieczenia, no i co najważniejsze degustowania :) jakbym go nie uprzedziła, ze nie będzie co dekorować, to zjadł by chyba wszystkie :D pozdrawiam i dziękuje serdecznie za przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) takie komentarze uskrzydlają,gorąc pozdrawiam, a w szczególności małego pomocnika :D
UsuńWłaśnie wyszły z piekarnika! Pychotka! :) Mam nadzieję, że wytrzymają do jutra :)
OdpowiedzUsuńone lubią w tajemniczy sposób znikać :P
UsuńCiasteczka są pyszne. Robiłam je dzisiaj z Synem i planujemy zrobić także po świętach. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i gorąco pozdrawiam :D
UsuńCiasteczka są przepyszne :) Szybko się je robi. Super przepis!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Justyna ;)
oj tak , też je bardzo lubię, ciesze się, że ciasteczka smakowały :D gorąco pozdrawiam :) Kasia
UsuńWitam czy zamiast sody można dodać proszek do pieczenia? Proszę o szybką odpowiedź bo jutro chce je robić :)
OdpowiedzUsuńoj przepraszam ale umknął mi gdzieś ten post i dopiero teraz go odczytałam, tak jak najbardziej, można sodę zamienić na proszek do pieczenia
UsuńA czy można w ten sposób zrobić ciasto piernikowe ? Sadzicie, że wyjdzie równie okazale czy jednak lepiej się nie bawic w to i nie próbować?
OdpowiedzUsuńDzieki za ten przepis.Ciastka pyszności.Szybkie w wykonaniu. Podwoiłam proporcje i wyszły 3 blaszki ciastekcroznej wielkości.
OdpowiedzUsuńooo to konkretna ilość ciasteczek, ciesze się bardzo ,że ciasteczka smakowały , gorąco pozdrawiam :)
UsuńŚwietny wpis, super fotografie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
pięknie dziękuje :) :) :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam z zamiarem przeniesienia na wigilię klasową ale po upieczeniu cała blaszka poszła w domu. Wszyscy mówią że przepyszne, lepsze od tradycyjnych pierników.
OdpowiedzUsuńhi hi oj tak mają magiczną moc znikania :) gorąco pozdrawiam i ciesze się bardzo, że ciasteczka smakowały :)
UsuńMmmm...ciasteczka wymiataja, wyszly przepyszne, szybko sie robi, szybko piecze no i szybko znikaja w brzuszku :)
OdpowiedzUsuńod dzis to moje ulubione ciasteczka:)
dziekuje badzo za przepis :)