Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej wieloziarnistej
- ½ szklanki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- ¾ szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki masła orzechowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- ½ szklanki posiekanych orzechów rodzaj według uznania
- ⅓ szklanki suszonej żurawiny lub wiśni
- 30g czekolady gorzkiej 70%
Wykonanie:
- mąkę, kakao, proszek, sodę oraz sól mieszamy ze sobą, odstawiamy
- w drugim naczyniu ucieramy ze sobą cukier, masło orzechowe, oliwę z oliwek, jajko oraz esencję waniliową
- do masy dodajemy mieszankę suchych składników oraz orzechy, suszoną żurawinę oraz pokrojoną czekoladę, całość dokładnie mieszamy, niestety nie jest to łatwe bo ciasto jest bardzo gęste, więc polecam użyć tutaj dłoni i po prostu wymieszać je ręcznie
- ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ( bok blaszki 20cm)
- pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180ºC ( nie dłużej bo będzie zamiast miękkiego ciacha , chrupki batonik ).
Źródło: Książka „ Zdrowie na talerzu”
Uwielbiam ciasta z czekolada oi orzechami,sa przepyszne ,dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z czekolada oi orzechami,sa przepyszne ,dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńhi hi cieszę się bardzo, że kolejny przepis przypadł Ci do gustu :) gorąco pozdrawiam :)
Usuń