piątek, 11 lipca 2014

BATONIKI BROWNIE Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ

Pyszne, proste, mega czekoladowe, odchudzone i pożywne  brownie w formie batoników. Dla mnie pycha, gorąco polecam i zachęcam :)


Składniki:
  • ¾ szklanki mąki pszennej wieloziarnistej
  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • 1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • ½ szklanki posiekanych orzechów rodzaj według uznania
  • ⅓ szklanki suszonej żurawiny lub wiśni
  • 30g czekolady gorzkiej 70%

Wykonanie:
  • mąkę, kakao, proszek, sodę oraz sól mieszamy ze sobą, odstawiamy
  • w drugim naczyniu ucieramy ze sobą cukier, masło orzechowe, oliwę z oliwek, jajko oraz esencję waniliową
  • do masy dodajemy mieszankę suchych składników oraz orzechy, suszoną żurawinę oraz pokrojoną czekoladę, całość dokładnie mieszamy, niestety nie jest to łatwe bo ciasto jest bardzo gęste, więc polecam użyć tutaj dłoni i po prostu wymieszać je ręcznie
  • ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ( bok blaszki 20cm)
  • pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180ºC ( nie dłużej bo będzie zamiast miękkiego ciacha , chrupki batonik ).






Źródło: Książka „ Zdrowie na talerzu”

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z czekolada oi orzechami,sa przepyszne ,dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z czekolada oi orzechami,sa przepyszne ,dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi cieszę się bardzo, że kolejny przepis przypadł Ci do gustu :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń