wtorek, 8 lipca 2014

CIASTO Z TRUSKAWKAMI, MARCEPANEM I KRUSZONKĄ

Jeżeli kochasz truskawki i marcepan to ciasto jest dla Ciebie, gorąco polecam :)



Składniki ( składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 230g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masy marcepanowej pokrojonej w kostkę
  • około 600g truskawek
Kruszonka:
  • 75g   masła
  • 60g drobnego cukru
  • 150g mąki pszennej
Masło i cukier rozpuszczamy w rondlu, gotowe przelewamy do miski, następnie dodajemy mąkę, całość zagniatamy na kruszonkę


Wykonanie:
  • masło ucieramy z cukrem na jasną masę,
  • do masy maślanej dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania
  • na koniec do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie mieszamy
  • tortownicę ( 21cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia następnie przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy truskawki oraz marcepan , wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką
  • pieczemy około 50- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.



Źródło: http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/06/Ucierane-ciasto-z-marcepanem-truskawkami-i.html

6 komentarzy:

  1. Witam :) Wspaniałe ciasto, zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite połączenie...musi być pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie ! Na szybko i słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. marcepan jest tu przysłowiową kropką nad i :) gorąco polecam :)

      Usuń