niedziela, 11 sierpnia 2013

LAWENDOWE CIASTECZKA

Kruche ciasteczka, bardzo maślane  z dodatkiem kwiatów lawendy. Wbrew pozorom  lawenda nie razi w smaku, jest bardzo delikatna  i  nadaje  zwykłym ciasteczkom  mega  oryginalności i niezwykłości. Gorąco polecam :)

Składniki:
  • 330 g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy lub ¾ łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
  • 50 g brązowego cukru do posypania


Wykonanie:
  • ze wszystkich podanych składników tj. mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, jajek( 1 całe jako + żółtko, białko zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasteczek)  oraz lawendy  zagniatamy ciasto i schładzamy je 30 minut w lodówce,
  • schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy  np. okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każe smarujemy białkiem, a następnie posypujemy brązowym cukrem
  •  pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C



Źródło: http://nutkaslodyczy.blogspot.com/2013/07/lawendowe-kruche-ciasteczka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz