wtorek, 5 września 2017

SZYBKI MURZYNEK NA OLEJU




Składniki ( forma25x30cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki drobnego cukru ( dałam trochę mniej cukru)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu ( można pominąć )
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • ½ szklanki mleka
  • 3 średniej jajka
  • garść rodzynek
Wykonanie:
  • do miski wykładamy wszystkie składniki czyli mąkę, cukry, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sól, olej, mleko oraz jajka, całość miksujemy do połączenia składników, na koniec dodajemy rodzynki oczywiście jak lubicie i mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175ºC.





Źródło: http://bombakaloryczna.pl/murzynek-ciasto-czekoladowe/

5 komentarzy:

  1. Ciasto mojego dzieciństwa - muszę upiec na niedzielę :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak mojego też :) gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyyyyyyyyycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybki i łatwy przeps pychotka:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ho hoo ;D Wygląda naprawdę świetnie :) Wypróbuję ten przepis w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń