sobota, 28 listopada 2015

TORT BEZOWY DACQUOISE Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI




Składniki na bezę:
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 300g drobnego cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8-10 suszonych daktyli  drobno posiekanych
Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150g gotowej masy krówkowej lub ½ słoika kremu nutella
  • 10 suszonych daktyli drobno posiekanych
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo
  • kakao i cukier puder do oprószenia
  • daktyle i orzechy do przyozdobienia  tortu


Wykonanie:

Beza:
  • bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej
  • zaczynamy od narysowania na papierze do pieczenia,  dwóch identycznych  okręgów o rozmiarze  22-24 cm (  odrysowałam  dno tortownicy ) mi na jednej blaszce nie zmieściły się dwa okręgi dlatego użyłam dwóch blaszek
  • do miski dodajemy białka które ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukry, nie przerywając ubijania ,aż uzyskamy  sztywną i błyszczącą pianę. Dodajemy ocet, miksujemy, na koniec wsypujemy posiekane daktyle całość mieszamy
  • masę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy ją na dwóch narysowanych kręgach,
  • blaszki  wkładamy do piekarnika ( z termoobiegiem ) nagrzanego do 175°C na 5 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 130°C. Pieczemy 90 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik (beza przy dotyku powinna być  sucha i chrupka) , otwieramy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia  na kilka godzin ,a najlepiej na całą noc.
  • jeden z blatów bezowych kładziemy na paterze na który wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, wierzch posypujemy cukrem pudrem i niewielką ilością kakao,  na wierzchu można dodatkowo poukładać daktyle i orzechy
  • tort przechowujemy w lodówce.

Krem:
  • do miski wkładamy serek mascarpone razem  masą krówkową lub nutellą, mieszamy na gładką masę
  • w drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę ,pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę cukru pudru
  • do masy z serka mascarpone dodajemy ubitą kremówkę ,mieszamy, na koniec dodajemy posiekane drobno orzechy i daktyle i jeszcze raz wszystko delikatnie ze sobą mieszamy








Źródło : http://www.poezja-smaku.pl/tort-bezowy-dacquoise-z-daktylami/ http://www.mojewypieki.com/post/tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami

3 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie! lepiej niż od Sowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z moich ulubionych tortów. Pięknie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń