Składniki
na bezę:
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 300g drobnego cukru
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 8-10 suszonych daktyli drobno posiekanych
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 150g gotowej masy krówkowej lub ½ słoika kremu nutella
- 10 suszonych daktyli drobno posiekanych
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo
- kakao i cukier puder do oprószenia
- daktyle i orzechy do przyozdobienia tortu
Wykonanie:
Beza:
- bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej
- zaczynamy od narysowania na papierze do pieczenia, dwóch identycznych okręgów o rozmiarze 22-24 cm ( odrysowałam dno tortownicy ) mi na jednej blaszce nie zmieściły się dwa okręgi dlatego użyłam dwóch blaszek
- do miski dodajemy białka które ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukry, nie przerywając ubijania ,aż uzyskamy sztywną i błyszczącą pianę. Dodajemy ocet, miksujemy, na koniec wsypujemy posiekane daktyle całość mieszamy
- masę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy ją na dwóch narysowanych kręgach,
- blaszki wkładamy do piekarnika ( z termoobiegiem ) nagrzanego do 175°C na 5 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 130°C. Pieczemy 90 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik (beza przy dotyku powinna być sucha i chrupka) , otwieramy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin ,a najlepiej na całą noc.
- jeden z blatów bezowych kładziemy na paterze na który wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, wierzch posypujemy cukrem pudrem i niewielką ilością kakao, na wierzchu można dodatkowo poukładać daktyle i orzechy
- tort przechowujemy w lodówce.
Krem:
- do miski wkładamy serek mascarpone razem masą krówkową lub nutellą, mieszamy na gładką masę
- w drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę ,pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę cukru pudru
- do masy z serka mascarpone dodajemy ubitą kremówkę ,mieszamy, na koniec dodajemy posiekane drobno orzechy i daktyle i jeszcze raz wszystko delikatnie ze sobą mieszamy
Źródło : http://www.poezja-smaku.pl/tort-bezowy-dacquoise-z-daktylami/
http://www.mojewypieki.com/post/tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami
wygląda rewelacyjnie! lepiej niż od Sowy
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :) :)
UsuńJeden z moich ulubionych tortów. Pięknie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńHej. Bardzo mi się podobają Twoje przepisy. Spróbowałam już dwóch z nich i jak na moje marne zdolności kulinarne nie wyszło źle :) Teraz potrzebuję tort na okrągłą rocznicę i chyba jednak w tym przypadku zdecyduje się zamówić, czy Waszym zdaniem tort z tej cukierni będzie w porządku?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Szkoda, ze sama nie potrafie piec :( ale ciesze sie, ze jest cos takiego jak poczta tortowa. Pyszny tort ostatnio zamowilam mezowi na urodziny do biura. Byl zachwycony taka niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda!:)
OdpowiedzUsuńjest pyszny, gorąco polecam :)
UsuńChciałabym też potrafić tak piec:) Ostatnio ptorzebowałam jakiegoś super tortu na specjalna okazje:) Próbowałam coś sama zrobić ale mnie to przerastawło. Ostatecznie na ta strone : torty urodzinowe na zamówienie i super wyszlo:)
OdpowiedzUsuńPrzy zakupie składników naprawdę warto sprawdzić czy dostawca posiada odpowiednie certyfikaty(np RSPO dla oleju palmowego zobacz). Takie produkty czesto zwyczajnie sa lepsze no i przy okazji dbamy o srodowisko
OdpowiedzUsuńTort pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis bez wychodzi. Przepis logiczny, proporcje nie z kosmosu czyli tak żeby wszystko przepysznie. Polecam upiec bezę dzień wcześniej. Smacznego :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis -beza wychodzi super. Przepis logiczny, proporcje nie z kosmosu czyli tak żeby wszystko wyszło przepysznie. Polecam upiec bezę dzień wcześniej. Smacznego :)
UsuńTort w takim wydaniu to rewelacyjny pomysł.
OdpowiedzUsuń