czwartek, 25 czerwca 2015

CIASTO UCIERANE III Z OWOCAMI

Kolejna propozycja na ciasto ucierane tym razem z truskawkami i morelami, ale tutaj totalna dowolność z doborem owoców. Ciasto jest lekkie i puszyste, owoce nie opadają , jest  bardzo proste  i szybkie w wykonaniu. Świetne na każdą okazję


Składniki (tortownica 21-22cm):
  • 100g miękkiego masła
  • ⅔ szklanki drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i ⅓ szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej)
  • 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g truskawek, moreli lub innych owoców
  • cukier perłowy do posypania (  nie koniecznie)
Wykonanie:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy
  • do masy  w 3 turach na przemiennie dodajemy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników
  • tortownicę (21-22cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , a na wierzchu układamy truskawki, morele itp rozcięciem do góry( ja przed pieczeniem posypałam ciasto cukrem perlistym choć autorka posypała je dopiero upieczone, tutaj dowolność ,nie wpływa to na smak )
  • ciasto pieczemy około 45-55 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/letnie-ciasto-z-truskawkami-i-perlowym-cukrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz