Składniki (tortownica 21-22cm):
- 100g miękkiego masła
- ⅔ szklanki drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 i ⅓ szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej)
- 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g truskawek, moreli lub innych owoców
- cukier perłowy do posypania ( nie koniecznie)
Wykonanie:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy
- do masy w 3 turach na przemiennie dodajemy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników
- tortownicę (21-22cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , a na wierzchu układamy truskawki, morele itp rozcięciem do góry( ja przed pieczeniem posypałam ciasto cukrem perlistym choć autorka posypała je dopiero upieczone, tutaj dowolność ,nie wpływa to na smak )
- ciasto pieczemy około 45-55 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/letnie-ciasto-z-truskawkami-i-perlowym-cukrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz