niedziela, 22 września 2013

KRUCHE CIASTECZKA CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

Bardzo smaczne ciasteczka, cudnie pachnące kakao i orzechami laskowymi , może nie za szybkie w wykonaniu bo często ciasto  w fazie przygotowania ląduje w lodówce  ale  mimo to warto poświęcić im trochę czasu  dla ich kruchości i smaku. Gorąco polecam :)


Składniki na ciasto jasne:
  • 245g mąki pszennej
  • 145g masła
  • 75g cukru pudru
  • 50g mielonych migdałów
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
Składniki na ciasto ciemne:
  • 300g mąki pszennej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 250g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 140 g orzechów laskowych ( pokrojonych i podprażonych na patelni bez tłuszczu)
Dodatkowo:
  • 1 małe jajko 
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc warto wcześniej je przygotować


Wykonanie:

Ciasto jasne:
  • masło ucieramy z cukrem,
  • do masy dodajemy roztrzepane jajko , ekstrakt wanilii, oraz mąkę wymieszana z solą i mielone migdały, wszystko mieszamy,
  • ciasto zawijamy w folię i schładzamy w  lodówce około 2-3 godzin
  • po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie równe połowy, obie części wałkujemy na prostokąty  wielkości większej  od 15x18 cm
Ciasto ciemne:
  • postępujemy podobnie jak w przypadku jasnego ciasta  czyli masło ucieramy z cukrem, dodajemy jako, a następnie, mąkę wymieszaną z kako i solą, na koniec wsypujemy podprażone i posiekane orzechy, całość zagniatamy
  • ciasto spłaszczamy i  zawijajmy   w folię i  schładzamy 2-3 godziny w lodówce


Całość:
  • na papierze do pieczenia układamy jedną  z rozwałkowanych część jasnego ciasta , smarujemy je roztrzepanym jakiem, przykrywamy je płatem ciemnego ciasta (rozwałkowanego na taki sam rozmiar) smarujemy znowu jajkiem i kończymy przykrywając jasną częścią, znowu ciasto zawijajmy w folię i ponownie schładzamy w lodówce 2-3 godziny, a najlepiej na noc
  • ciasto kroimy na 6 pasków długości 18 cm, następnie każdy z pasków kroimy na małe ciasteczka grubości około 7mm
  • blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciasteczka zachowując odstępy, pieczemy około 20 minut w  piekarniku nagrzanym do 180ºC , ciasteczka powinny lekko się zarumienić na brzegach  i gotowe


Źródło:http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/10/Kruche-ciasteczka-czekoladowo-orzechowe-hazelnut.html

4 komentarze:

  1. Już jakiś czas temu miałam okazję wypróbować ten przepis - są dobre na taką słodką 'niewinną' przegryzkę ;D
    I ciekawie wyglądają, to też fajne.
    Bardzo podoba mi się Twoje pierwsze zdjęcie!

    Pozdrawiam!
    N.
    PS słowa 'kakao' się nie odmienia, że tak przy okazji wspomnę ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wielkie dzięki :) ps już poprawiłam :p pozdrawiam Katharos/Kasia

      Usuń
  2. Wygladaja niesamowicie... Ale troszeczke sie boje podjac tego ryzyka. A kocham czekolade nie moge sie im oprzec. Niesamowite zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto zaryzykować bo ciasteczka super wyglądają ,a jeszcze lepiej smakują :) ciszę się ,że zdjęcia się podobają :) gorąco pozdrawiam

      Usuń