Składniki na ciasto
jasne:
- 245g mąki pszennej
- 145g masła
- 75g cukru pudru
- 50g mielonych migdałów
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
Składniki na ciasto
ciemne:
- 300g mąki pszennej
- 25 g ciemnego kakao
- 250g masła
- 100g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 140 g orzechów laskowych ( pokrojonych i podprażonych na patelni bez tłuszczu)
Dodatkowo:
- 1 małe jajko
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc warto
wcześniej je przygotować
Wykonanie:
Ciasto jasne:
- masło ucieramy z cukrem,
- do masy dodajemy roztrzepane jajko , ekstrakt wanilii, oraz mąkę wymieszana z solą i mielone migdały, wszystko mieszamy,
- ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce około 2-3 godzin
- po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie równe połowy, obie części wałkujemy na prostokąty wielkości większej od 15x18 cm
Ciasto ciemne:
- postępujemy podobnie jak w przypadku jasnego ciasta czyli masło ucieramy z cukrem, dodajemy jako, a następnie, mąkę wymieszaną z kako i solą, na koniec wsypujemy podprażone i posiekane orzechy, całość zagniatamy
- ciasto spłaszczamy i zawijajmy w folię i schładzamy 2-3 godziny w lodówce
Całość:
- na papierze do pieczenia układamy jedną z rozwałkowanych część jasnego ciasta , smarujemy je roztrzepanym jakiem, przykrywamy je płatem ciemnego ciasta (rozwałkowanego na taki sam rozmiar) smarujemy znowu jajkiem i kończymy przykrywając jasną częścią, znowu ciasto zawijajmy w folię i ponownie schładzamy w lodówce 2-3 godziny, a najlepiej na noc
- ciasto kroimy na 6 pasków długości 18 cm, następnie każdy z pasków kroimy na małe ciasteczka grubości około 7mm
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciasteczka zachowując odstępy, pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC , ciasteczka powinny lekko się zarumienić na brzegach i gotowe
Źródło:http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/10/Kruche-ciasteczka-czekoladowo-orzechowe-hazelnut.html
Już jakiś czas temu miałam okazję wypróbować ten przepis - są dobre na taką słodką 'niewinną' przegryzkę ;D
OdpowiedzUsuńI ciekawie wyglądają, to też fajne.
Bardzo podoba mi się Twoje pierwsze zdjęcie!
Pozdrawiam!
N.
PS słowa 'kakao' się nie odmienia, że tak przy okazji wspomnę ;]
wielkie dzięki :) ps już poprawiłam :p pozdrawiam Katharos/Kasia
UsuńWygladaja niesamowicie... Ale troszeczke sie boje podjac tego ryzyka. A kocham czekolade nie moge sie im oprzec. Niesamowite zdjecia :)
OdpowiedzUsuńwarto zaryzykować bo ciasteczka super wyglądają ,a jeszcze lepiej smakują :) ciszę się ,że zdjęcia się podobają :) gorąco pozdrawiam
Usuń