Składniki:
- 50g świeżych drożdży ( ½ kostki)
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 250g margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka + 1 do posmarowania rogalików
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- dowolna konfitura lub marmolada
- cukier perlisty do posypania wierzchu rogalików
Wykonanie:
- drożdże mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 1 łyżką mąki, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
- margarynę siekamy i zagniatamy z mąką, solą, jajkami, cukrami oraz rozczynem, zagniatamy ciasto, gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 części, każdą części rozwałkowujemy na kształt okręgu , który następnie dzielimy nożem na 12 trójkątów ( jak pizze) , na każdy trójkąt nakładamy konfiturę i zwijamy tworząc małe rogaliki
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na której układamy rogaliki, każdy smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy perlistym cukrem
- pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC ( czas i temperatura zależy od waszych piekarników).
Źródło: Gazetka „ Domowe wypieki” nr /10/2013 (53)
Ależ je cudnie pozwijałaś! Mi zawsze takie koślawe wychodzą...
OdpowiedzUsuńspróbuj tak jak pisałam wyżej rozwałkować ciasto na kształt okręgu, pokroić je na 12 trójkątów, następnie rozsmaruj nadzienie i zwijać rogalik do środka okręgu, delikatnie formując kształt rogala, prawie zawsze wychodzą ładne i kształtne rogaliki :) a tak naprawdę nie kształt, a smak się liczy :)
UsuńŚwieżych - ż a nie rz!!!!
OdpowiedzUsuńoj brzydki błąd już poprawiam :P
Usuń