Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru
Składniki na krem:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 250g margaryny/masła
- 30 dag chałwy waniliowej
- starta gorzka czekolada
Wykonanie:
- białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno,
- do piany dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz żółtka i dalej ubijamy ,aż wszystko ładnie się połączy,
- na koniec dajemy mąkę, proszek i budynie i dokładnie wszystko ale delikatnie mieszamy,
- ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej blachy ( 25x30cm) ,
- pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC ,
- ciasto studzimy i zimne przekrawamy na dwa blaty,
- kiedy ciasto się studzi gotujemy budynie (2 budynie, 3 szklanki mleka)
- ugotowany budyń odstawiamy ale żeby nie zrobił się nam niechciany kożuch , polecam nakryć go np. folią spożywczą tak aby folia dotykała cała powierzchnię gorącego budyniu,
- margarynę ucieramy na gładką masę do której dodajemy partiami zimny budyń cały czas miksując,
- na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę(warto ją przygotować wcześniej np. kiedy ciasto się piecze) i wszystko dokładnie miksujemy ,aż uzyskamy idealny gładki i puchaty krem,
- przygotowane ciasto przekładamy połową kremy, nakładamy na krem drugą część ciasta i smarujemy ciasto pozostałą ilością kremu,
- wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą,
- ciasto koniecznie schładzamy, najlepiej przez noc i gotowe. można zajadać :)
Źródło: Gazetka " Wykwintne ciasta"
Piękne ciacho i bardzo apetyczne zdjęcia. Musi być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPodpinam się pod komentarz wyżej bo podobnie chciałam napisać:) Super
OdpowiedzUsuńbardzo Wam dziękuję, staram się z całych sił i bardzo się cieszę, że zdjęcia się podobają a ciasto powiem tak powala więc zachęcam do upieczenia :)
OdpowiedzUsuńWytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie. http://bubamuffin.blogspot.com/. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńślicznie dziękuję :) jak tylko znajdę odrobinkę czasu z przyjemnością odpowiem na pytania, gorąco pozdrawiam Katharos/Kasia
UsuńOoo uwielbiam chałwę, rozpustne, pyszne ciasto, super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńhi hi Ty upieczesz ciasto a ja zrobię lody ;) taką wymian to ja rozumiem :)
UsuńZdecydowanie do zrobienia! Super się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpolecam i dziękuję :)
UsuńMniami, z kremem chałwowym musiało być pycha!
OdpowiedzUsuńnie będę kłamać , było pyszne ;)
UsuńJa juz je zrobiłam, zjadłam - od dzisiaj dieta ;)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, nie za słodkie (zwolennicy chałwy mogą dodać jeden baton więcej)
o super :) ciesze się, że smakowało :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńprzepis jest rewelacyjnie prosty każdemu się uda a ciasto brak słów!!! kto uwielbia chałwą tak jak ja musi je koniecznie wypróbować! pychotka:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo,że ciacho smakowało :) pozdrawiam :)
Usuńwitam ciasto rewelacja godne polecenia super
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę ,że ciasto przypadło do gustu i co najważniejsze,że smakowało w moim domu gości przy każdej możliwej okazji :) pozdrawiam :)
Usuńale apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i zachęcam do upieczenia chałwowca :)
Usuńwspaniałe !!! widać kilkuletnią wprawę ;)
OdpowiedzUsuńhi hi oj tak od lat i w dodatku niezawodne,a smakuje za każdym razem tak samo pysznie :)
Usuńczy mogę to zrobić na herbatnikach? lub biszkoptach?
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na smaczny deser . Tak naprawdę to ciasto to biszkopt i krem na bazie budyniu, masła i chałwy więc jak dasz grubą warstwę biszkoptów i przełożysz ją kremem to powinno wyjść smaczne połączenie. Jenak nim przełożysz biszkopty kremem polecam dać go na trochę do lodówki (nie za długo) aby był zwarty i dał się rozsmarować na biszkoptach. Daj znać co wyszło z tego połączenia, pozdrawiam Kasia
UsuńCzy moglabym prosic o wymiary tej sredniej blachy?? A ciasto wyglada niesamowicie
OdpowiedzUsuńjasne już podaję użyłam formy 25x30 cm, pozdrawiam :)
UsuńJakie budynie czekoladowe mają - na 0,5 litra czy 0,75 litra
OdpowiedzUsuńna 0,5 litra
UsuńSuper przepis! Polecam! Ciasto idealne ;)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że ciasto smakowało, w moim domu cały czas jest to nr 1 :)
UsuńBardzo pyszne ciasto. Moich dwóch synków którzy nie przepadają za ciastami musiałam odganiać od lodówki ale razem z tatusiem dali radę je zjeść w jeden dzień. BARDZO BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS REWELACJA
OdpowiedzUsuńcała przyjemność po mojej stronie :D , bardzo się, cieszę,że moje popisowe ciasto smakowało :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńA czy ciasto nie wymaga nasaczenia?
OdpowiedzUsuńnie trzeba biszkopt jest wilgotny.
UsuńDzisiaj zrobiłam, ale ciasto nie urosło i nie mogłam go przekroić na pół
OdpowiedzUsuńoj trudno powiedzieć co wyszło nie tak bo piekę te ciasto od paru lat i nie miałam nigdy takiego problemu, jedyne co przychodzi mi do głowy to za mało nagrzany piekarnik stąd taki problem.
UsuńWitam czy moge to ciasto wg Pani przepisu zrobić w formie tortu?
OdpowiedzUsuńCzy zrobić 3 warstwę inna w sensie inny smak? Albo może lepiej żeby przesmarowac spodu powidlami sliwkowymi albo jakimś dzemem?
Proszę o rade chce zrobić ten tort dla mamy na piątkowe urodziny :)
Aha i czy jesli ma być gotowy na piątek to czy zrobic go w czwartek czy w piątek rano?
Jasne jak najbardziej, natomiast zastanawiam się czy uda Ci się przekroić biszkopt na trzy części, bo nie jest to standardowy biszkopt czyli nie jest on suchy tylko jest to wilgotne ciasto biszkoptowe. Więc ja bym zrobiła tak , biszkopt upiekłabym standardowo w tortownicy, jak już będzie zimne, ścinam (wyrównuję) wierzch , a całość przecinam na pół. Na paterę kładę jedną część ,smaruję kremem, kładę drugi blat,znowu smaruję kremem, następnie boki i górę smaruję resztą kremu, a na górę pokruszyłabym to co zostało z wyrównania biszkoptu,plus dodałabym startą lub posiekaną czekoladą. I najlepiej upiec chałwowca dzień wcześniej, żeby krem dobrze stężał.
UsuńHmm... właśnie robię ciasteczko i tak się zastanawiam... Czy ten budyń waniliowy to przy gotowaniu trzeba posłodzić zgodnie z instrukcją gotowania, czy ma być celowo bez cukru? Mam nadzieje że to ta druga opcja bo nie dałam cukru:(
OdpowiedzUsuńHej, jak najbardziej druga opcja :) czyli do budyniu nie dodajemy cukru. Mam nadzieje, że ciasto smakowało :) gorąco pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńczemu krem się waży lub wygląda jak zważony co zrobic
OdpowiedzUsuńoj strasznie tego nie lubię, ważne jest aby budyń który dodamy do kremu był ugotowany na gęsto ( nie ma być płynny), po drugie masło/margarynę które użyjemy ma być w temperaturze pokojowej,
UsuńMasło/margarynę ucieram dosyć długo aby było napowietrzone i kremowe,następnie partiami łyżka po łyżce dodaję zimny budyń, dopiero jak się połączy jedna partia budyniu dodaję następną i tak aż zużyję cały budyń, na sam koniec dopiero dodaję pokruszoną chałwę, całość dokładnie miksuje aż do połączenia składników.
Natomiast kiedy się krem ku rozpaczy zważy próbuję go uratować np lekko go podgrzewając w kąpieli wodnej , ważne jest żeby nie przegrzać kremu bo wtedy tłuszcz się rozpłynie, tak ogrzany krem jeszcze raz miksuje ,aż uzyskam właściwą konsystencję kremu.
Czy faktycznie do ciasta dodajemy tylko jedną łyżkę mąki?
OdpowiedzUsuńtak 1 łyżka mąki pszennej ,natomiast resztę mąki zastępuje budyń w proszku
Usuńno i co, dlaczego kusicie ludzi na diecie
OdpowiedzUsuńprzepraszam :P ale z drugiej strony nawet przy diecie wskazany jest dzień dziecka raz na tydzień :)
Usuńsupreme outlet
OdpowiedzUsuńhermes
yeezy
supreme hoodie
hermes birkin
supreme shirt
kyrie shoes
jordan 1
supreme t shirt
moncler jackets
Chałwa jest ciastem o bardzo wyrazistym smaku.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho zrobiłam dzisiaj i pół już nie ma ☺️
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń