środa, 5 czerwca 2013

CIASTO CHAŁWOWE

Ciasto które  piekę na specjalne zamówienie członków rodziny, mimo, że nie lubię powielać przepisów to je piekę od lat i za każdym razem słyszę mniam, jest delikatne i puszyste, nie za słodkie po prostu idealne ciasto z kremem, gorąco polecam :)

 Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru
 Składniki na krem:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 250g margaryny/masła
  • 30 dag chałwy waniliowej
  • starta gorzka czekolada
 Wykonanie: 
  • białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, 
  • do piany dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym  oraz żółtka i dalej ubijamy ,aż wszystko ładnie się połączy, 
  • na koniec dajemy mąkę, proszek i budynie i dokładnie wszystko ale delikatnie mieszamy,
  • ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej  blachy ( 25x30cm) , 
  • pieczemy  około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC , 
  • ciasto studzimy i zimne przekrawamy na dwa blaty,
  • kiedy ciasto się studzi gotujemy budynie (2 budynie, 3 szklanki mleka) 
  • ugotowany budyń odstawiamy ale żeby nie zrobił się nam niechciany kożuch , polecam nakryć go np. folią spożywczą tak aby folia dotykała cała powierzchnię gorącego budyniu,   
  • margarynę ucieramy na gładką masę do której dodajemy partiami zimny budyń cały czas miksując, 
  • na koniec dodajemy zmiksowaną  chałwę(warto ją przygotować wcześniej np. kiedy ciasto się piecze) i wszystko dokładnie miksujemy ,aż uzyskamy idealny gładki i puchaty krem, 
  • przygotowane ciasto przekładamy połową kremy, nakładamy na krem drugą część ciasta i smarujemy ciasto pozostałą ilością kremu, 
  • wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą,
  • ciasto koniecznie schładzamy, najlepiej przez noc i gotowe. można zajadać  :)





Źródło: Gazetka " Wykwintne ciasta"

49 komentarzy:

  1. Piękne ciacho i bardzo apetyczne zdjęcia. Musi być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpinam się pod komentarz wyżej bo podobnie chciałam napisać:) Super

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo Wam dziękuję, staram się z całych sił i bardzo się cieszę, że zdjęcia się podobają a ciasto powiem tak powala więc zachęcam do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie. http://bubamuffin.blogspot.com/. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ślicznie dziękuję :) jak tylko znajdę odrobinkę czasu z przyjemnością odpowiem na pytania, gorąco pozdrawiam Katharos/Kasia

      Usuń
  5. Ooo uwielbiam chałwę, rozpustne, pyszne ciasto, super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi Ty upieczesz ciasto a ja zrobię lody ;) taką wymian to ja rozumiem :)

      Usuń
  6. Zdecydowanie do zrobienia! Super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniami, z kremem chałwowym musiało być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja juz je zrobiłam, zjadłam - od dzisiaj dieta ;)
    Ciasto pyszne, nie za słodkie (zwolennicy chałwy mogą dodać jeden baton więcej)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o super :) ciesze się, że smakowało :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  9. przepis jest rewelacyjnie prosty każdemu się uda a ciasto brak słów!!! kto uwielbia chałwą tak jak ja musi je koniecznie wypróbować! pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo,że ciacho smakowało :) pozdrawiam :)

      Usuń
  10. witam ciasto rewelacja godne polecenia super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę ,że ciasto przypadło do gustu i co najważniejsze,że smakowało w moim domu gości przy każdej możliwej okazji :) pozdrawiam :)

      Usuń
  11. ale apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniałe !!! widać kilkuletnią wprawę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi oj tak od lat i w dodatku niezawodne,a smakuje za każdym razem tak samo pysznie :)

      Usuń
  13. czy mogę to zrobić na herbatnikach? lub biszkoptach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy pomysł na smaczny deser . Tak naprawdę to ciasto to biszkopt i krem na bazie budyniu, masła i chałwy więc jak dasz grubą warstwę biszkoptów i przełożysz ją kremem to powinno wyjść smaczne połączenie. Jenak nim przełożysz biszkopty kremem polecam dać go na trochę do lodówki (nie za długo) aby był zwarty i dał się rozsmarować na biszkoptach. Daj znać co wyszło z tego połączenia, pozdrawiam Kasia

      Usuń
  14. Czy moglabym prosic o wymiary tej sredniej blachy?? A ciasto wyglada niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne już podaję użyłam formy 25x30 cm, pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Jakie budynie czekoladowe mają - na 0,5 litra czy 0,75 litra

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis! Polecam! Ciasto idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, w moim domu cały czas jest to nr 1 :)

      Usuń
  17. Bardzo pyszne ciasto. Moich dwóch synków którzy nie przepadają za ciastami musiałam odganiać od lodówki ale razem z tatusiem dali radę je zjeść w jeden dzień. BARDZO BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS REWELACJA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cała przyjemność po mojej stronie :D , bardzo się, cieszę,że moje popisowe ciasto smakowało :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  18. A czy ciasto nie wymaga nasaczenia?

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzisiaj zrobiłam, ale ciasto nie urosło i nie mogłam go przekroić na pół

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj trudno powiedzieć co wyszło nie tak bo piekę te ciasto od paru lat i nie miałam nigdy takiego problemu, jedyne co przychodzi mi do głowy to za mało nagrzany piekarnik stąd taki problem.

      Usuń
  20. Witam czy moge to ciasto wg Pani przepisu zrobić w formie tortu?
    Czy zrobić 3 warstwę inna w sensie inny smak? Albo może lepiej żeby przesmarowac spodu powidlami sliwkowymi albo jakimś dzemem?
    Proszę o rade chce zrobić ten tort dla mamy na piątkowe urodziny :)
    Aha i czy jesli ma być gotowy na piątek to czy zrobic go w czwartek czy w piątek rano?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne jak najbardziej, natomiast zastanawiam się czy uda Ci się przekroić biszkopt na trzy części, bo nie jest to standardowy biszkopt czyli nie jest on suchy tylko jest to wilgotne ciasto biszkoptowe. Więc ja bym zrobiła tak , biszkopt upiekłabym standardowo w tortownicy, jak już będzie zimne, ścinam (wyrównuję) wierzch , a całość przecinam na pół. Na paterę kładę jedną część ,smaruję kremem, kładę drugi blat,znowu smaruję kremem, następnie boki i górę smaruję resztą kremu, a na górę pokruszyłabym to co zostało z wyrównania biszkoptu,plus dodałabym startą lub posiekaną czekoladą. I najlepiej upiec chałwowca dzień wcześniej, żeby krem dobrze stężał.

      Usuń
  21. Hmm... właśnie robię ciasteczko i tak się zastanawiam... Czy ten budyń waniliowy to przy gotowaniu trzeba posłodzić zgodnie z instrukcją gotowania, czy ma być celowo bez cukru? Mam nadzieje że to ta druga opcja bo nie dałam cukru:(

    OdpowiedzUsuń
  22. Hej, jak najbardziej druga opcja :) czyli do budyniu nie dodajemy cukru. Mam nadzieje, że ciasto smakowało :) gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. czemu krem się waży lub wygląda jak zważony co zrobic



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj strasznie tego nie lubię, ważne jest aby budyń który dodamy do kremu był ugotowany na gęsto ( nie ma być płynny), po drugie masło/margarynę które użyjemy ma być w temperaturze pokojowej,
      Masło/margarynę ucieram dosyć długo aby było napowietrzone i kremowe,następnie partiami łyżka po łyżce dodaję zimny budyń, dopiero jak się połączy jedna partia budyniu dodaję następną i tak aż zużyję cały budyń, na sam koniec dopiero dodaję pokruszoną chałwę, całość dokładnie miksuje aż do połączenia składników.
      Natomiast kiedy się krem ku rozpaczy zważy próbuję go uratować np lekko go podgrzewając w kąpieli wodnej , ważne jest żeby nie przegrzać kremu bo wtedy tłuszcz się rozpłynie, tak ogrzany krem jeszcze raz miksuje ,aż uzyskam właściwą konsystencję kremu.

      Usuń
  24. Czy faktycznie do ciasta dodajemy tylko jedną łyżkę mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak 1 łyżka mąki pszennej ,natomiast resztę mąki zastępuje budyń w proszku

      Usuń
  25. no i co, dlaczego kusicie ludzi na diecie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam :P ale z drugiej strony nawet przy diecie wskazany jest dzień dziecka raz na tydzień :)

      Usuń
  26. Chałwa jest ciastem o bardzo wyrazistym smaku.

    OdpowiedzUsuń
  27. Super ciacho zrobiłam dzisiaj i pół już nie ma ☺️

    OdpowiedzUsuń