środa, 5 czerwca 2013

CIASTO CHAŁWOWE

Ciasto które  piekę na specjalne zamówienie członków rodziny, mimo, że nie lubię powielać przepisów to je piekę od lat i za każdym razem słyszę mniam, jest delikatne i puszyste, nie za słodkie po prostu idealne ciasto z kremem, gorąco polecam :)

 Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru
 Składniki na krem:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 250g margaryny/masła
  • 30 dag chałwy waniliowej
  • starta gorzka czekolada
 Wykonanie: 
  • białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, 
  • do piany dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym  oraz żółtka i dalej ubijamy ,aż wszystko ładnie się połączy, 
  • na koniec dajemy mąkę, proszek i budynie i dokładnie wszystko ale delikatnie mieszamy,
  • ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej  blachy ( 25x30cm) , 
  • pieczemy  około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC , 
  • ciasto studzimy i zimne przekrawamy na dwa blaty,
  • kiedy ciasto się studzi gotujemy budynie (2 budynie, 3 szklanki mleka) 
  • ugotowany budyń odstawiamy ale żeby nie zrobił się nam niechciany kożuch , polecam nakryć go np. folią spożywczą tak aby folia dotykała cała powierzchnię gorącego budyniu,   
  • margarynę ucieramy na gładką masę do której dodajemy partiami zimny budyń cały czas miksując, 
  • na koniec dodajemy zmiksowaną  chałwę(warto ją przygotować wcześniej np. kiedy ciasto się piecze) i wszystko dokładnie miksujemy ,aż uzyskamy idealny gładki i puchaty krem, 
  • przygotowane ciasto przekładamy połową kremy, nakładamy na krem drugą część ciasta i smarujemy ciasto pozostałą ilością kremu, 
  • wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą,
  • ciasto koniecznie schładzamy, najlepiej przez noc i gotowe. można zajadać  :)





Źródło: Gazetka " Wykwintne ciasta"

25 komentarzy:

  1. Piękne ciacho i bardzo apetyczne zdjęcia. Musi być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpinam się pod komentarz wyżej bo podobnie chciałam napisać:) Super

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo Wam dziękuję, staram się z całych sił i bardzo się cieszę, że zdjęcia się podobają a ciasto powiem tak powala więc zachęcam do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie. http://bubamuffin.blogspot.com/. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ślicznie dziękuję :) jak tylko znajdę odrobinkę czasu z przyjemnością odpowiem na pytania, gorąco pozdrawiam Katharos/Kasia

      Usuń
  5. Ooo uwielbiam chałwę, rozpustne, pyszne ciasto, super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi Ty upieczesz ciasto a ja zrobię lody ;) taką wymian to ja rozumiem :)

      Usuń
  6. Zdecydowanie do zrobienia! Super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniami, z kremem chałwowym musiało być pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie będę kłamać , było pyszne ;)

      Usuń
  8. Ja juz je zrobiłam, zjadłam - od dzisiaj dieta ;)
    Ciasto pyszne, nie za słodkie (zwolennicy chałwy mogą dodać jeden baton więcej)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o super :) ciesze się, że smakowało :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  9. przepis jest rewelacyjnie prosty każdemu się uda a ciasto brak słów!!! kto uwielbia chałwą tak jak ja musi je koniecznie wypróbować! pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo,że ciacho smakowało :) pozdrawiam :)

      Usuń
  10. witam ciasto rewelacja godne polecenia super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę ,że ciasto przypadło do gustu i co najważniejsze,że smakowało w moim domu gości przy każdej możliwej okazji :) pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. dziękuję i zachęcam do upieczenia chałwowca :)

      Usuń
  12. wspaniałe !!! widać kilkuletnią wprawę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi oj tak od lat i w dodatku niezawodne,a smakuje za każdym razem tak samo pysznie :)

      Usuń
  13. czy mogę to zrobić na herbatnikach? lub biszkoptach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy pomysł na smaczny deser . Tak naprawdę to ciasto to biszkopt i krem na bazie budyniu, masła i chałwy więc jak dasz grubą warstwę biszkoptów i przełożysz ją kremem to powinno wyjść smaczne połączenie. Jenak nim przełożysz biszkopty kremem polecam dać go na trochę do lodówki (nie za długo) aby był zwarty i dał się rozsmarować na biszkoptach. Daj znać co wyszło z tego połączenia, pozdrawiam Kasia

      Usuń
  14. Czy moglabym prosic o wymiary tej sredniej blachy?? A ciasto wyglada niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne już podaję użyłam formy 25x30 cm, pozdrawiam :)

      Usuń