sobota, 9 sierpnia 2014

CIASTO BISZKOPTOWE Z KREMEM CHAŁWOWYM

Pyszne ciasto biszkoptowe z kremem chałowym, polane polewą czekoladową, pycha :D Świetne ciasto na przyjęcia rodzinne , gorąco polecam :)


Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek ( osobno białka, osobno żółtka)
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
Krem:
  • 200g chałwy
  • 200g masła
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 30-40ml rumu lub wódki  
  • garść posiekanych orzechów np włoskich (2-3 łyżki)
Polewa:
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 70g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:
Biszkopt:
  • białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy cukier, nie przerywając ubijania dodajemy po kolei żółtka ( kolejne dodajemy dopiero, gdy poprzednie dokładnie się połączy z masą)
  • mąkę i proszek przesiewamy ,następnie dodajemy po łyżce do masy ,całość  dokładnie mieszamy
  • do formy ( 21x27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, pieczemy około 30 minut w temperaturze 170ºC
  • gotowe studzimy na kratce. 
Krem:
  • miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną , puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy pokruszoną chałwę , a następnie rodzynki namoczone w rumie ( ja rodzynki zalałam rumem, godzinę wcześniej , gdy wpiły alkohol zblędowałam je na małe kawałeczki) i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy ( według mnie za mało wyszło kremu, na drugi raz zrobię z 1 ½ porcji ) .
Polewa:
  • śmietankę kremówkę zagotowujemy w mały garnuszku, następnie ściągamy ją z gazu i dodajemy do niej połamaną czekoladę, czekamy jakieś 2 minuty aż zacznie się topić, następnie mieszamy aż uzyskamy gładką i gęstą polewę. 
Wykonanie:
  • zimny biszkopt przekrawamy na pół i  przekładamy  go  kremem, jak starczy Wam kremu możecie posmarować wierzch  i boki, następnie górę polewamy zimną polewą czekoladową.





Źródło: Książka „Przepisy Kasi”   rok 1996

18 komentarzy:

  1. Z chałwą musiało być pyszne. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku jakie cudowne zdjęcia! A ciasto musy być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie!! Smakuje pewnie jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wspaniałe ciasto, jestem ciekawa tego kremu.
    Porywam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy tylko ja jestem ślepa i nie widzę orzechów w składnikach, a w wykonaniu kremu się pojawiają? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma być 2 łyżki posiekanych orzechów. Podpatrzyłam na innej stronie, pozostałe składniki kremu bez zmian.

      Usuń
    2. o dzięki moje nie do paczenie :) pozdawiam

      Usuń
  6. Proste i pyszne. Tak, jak lubię :) Będę musiała upiec mamie, bo ona chałwę po prostu uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda fantastycznie! zapraszam do mnie na rafaello

    OdpowiedzUsuń