Składniki
(na około 80-100szt):
- 1 kg mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 400g płynnego miodu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250g masła lub margaryny
- 3 białka
- 1 do 1 ½ szklanki cukru
- 8 żółtek
- 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18%
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- do miski wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy i odstawiamy
- w rondlu rozpuszczamy miód, dodajemy przyprawę do pierników zagotowujemy, ściągamy z gazu i dodajemy masło/margarynę mieszamy ,aż do rozpuszczenia, odstawiamy do ostudzenia
- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami dodajemy cukier, następnie nie przerywając miksowania dodajemy żółtko jedno po drugim
- masę jajeczną wlewamy do mąki ,mieszamy
- do masy wlewamy wystudzony miód z przyprawami, mieszamy
- na koniec do masy dodajemy sodę wymieszaną ze śmietaną, całość dokładnie jeszcze raz mieszamy, ciasto piernikowe będzie płynne ale tak ma być, naczynie z ciastem zakrywamy np. folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
- po 24h masa piernikowa zgęstniała i najlepiej dzieląc ją na części wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3mm i wykrawać pierniczki,
- które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo pierniczki sporo rosną , przed włożeniem do pieca można posmarować je białkiem, pieczemy je 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=0E4duKRdgZ0
dziekuje za przepis ... sa wspaniale, smaczne ... Ala
OdpowiedzUsuńnie ma za co :) piekłam je pierwszy raz i też jestem nimi zachwycona :)
UsuńWłasnie zrobiłam pycha...dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńnie ma za co :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńMoje ciasto nie jest plynne
OdpowiedzUsuńmam nadzieję,pierniczki wyszły, pozdrawiam
UsuńWyszły przepyszne,ale następnym razem mniej cukru
OdpowiedzUsuńPrzepis WSPANIAŁY!Pierniczki naprawdę mieciutkie,i pyszne.
OdpowiedzUsuńZrobiłam według przepisu, ciasto nie bylo płynne
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń