sobota, 26 grudnia 2015

PUSZYSTE I MIĘKKIE PIERNIKI

Przepis warty do przetestowania, pierniczki wychodzą puchate, a co najważniejsze zaraz po upieczeniu są miękkie.


Składniki (na około 80-100szt):
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 400g płynnego miodu
  • 4 łyżeczki  przyprawy do piernika
  • 250g masła lub margaryny
  • 3 białka
  • 1 do 1 ½ szklanki cukru
  • 8 żółtek
  • 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
  • do miski wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy i odstawiamy
  • w rondlu rozpuszczamy miód, dodajemy przyprawę do pierników zagotowujemy, ściągamy z gazu i dodajemy masło/margarynę mieszamy ,aż do rozpuszczenia, odstawiamy do ostudzenia
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami  dodajemy cukier, następnie nie przerywając miksowania dodajemy żółtko jedno po drugim
  • masę jajeczną wlewamy do mąki ,mieszamy
  • do masy wlewamy wystudzony miód z przyprawami, mieszamy
  • na koniec do masy dodajemy sodę wymieszaną ze śmietaną, całość dokładnie jeszcze raz mieszamy, ciasto piernikowe będzie płynne ale tak ma być, naczynie z ciastem zakrywamy np. folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
  • po 24h masa piernikowa zgęstniała i najlepiej dzieląc ją na  części wałkować na  stolnicy posypanej mąką  na grubość 3mm i wykrawać pierniczki,
  • które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo pierniczki sporo rosną , przed włożeniem do pieca można posmarować je białkiem, pieczemy je 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.




Źródło:  https://www.youtube.com/watch?v=0E4duKRdgZ0

4 komentarze:

  1. dziekuje za przepis ... sa wspaniale, smaczne ... Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co :) piekłam je pierwszy raz i też jestem nimi zachwycona :)

      Usuń
  2. Własnie zrobiłam pycha...dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń