wtorek, 5 lipca 2016

CZEKOLADOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI



Składniki (10-12 szt):
  • 200g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 100g drobnego cukru
  • 100g śmietany 12% ( dałam jogurt naturalny)
  • 75g oleju np. rzepakowego
  • 2 średnie jajka
  • 200g truskawek pokrojonych w kostkę

Wykonanie:
  • do jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier ,mieszamy i odstawiamy
  • w drugiej misce łączymy wszystkie płynne składniki czyli śmietanę lub jogurt, olej oraz jajka
  • do suchych składników dodajemy płynne, mieszamy tylko do połączenia składników
  • do masy dodajemy połowę pokrojonych truskawek, delikatnie mieszamy,
  • ciasto przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości, na wierzchu układamy resztę  pokrojonych truskawek
  • pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.









Źródło:  http://gotujzkasia.pl/2012/10/czekoladowe-muffinki-z-truskawkami/

3 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie czekolady z truskawką albo maliną! Pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń