środa, 7 grudnia 2016

MUFFINY PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI




Składnik( 6 dużych lub 12małych szt.):
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g cukru
  • 30g ciemnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 150ml  mleka
  • 6 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 4 łyżki miodu
  • dodatkowo  na nadzienie: powidła śliwkowe

Wykonanie:
  • do jednej  miski wkładamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika , mieszamy i odstawiamy
  • w drugiej misce łączymy ze sobą jajko, mleko, olej oraz miód
  • do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia się składników(gdyby ciasto było za gęste dodajcie trochę mleka)
  • foremki na muffinki (wyłożone papilotkami )napełniamy do połowy ciastem ,dodajemy łyżkę powideł i przykrywamy je łyżką ciasta
  • pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C ( ja piekłam w dużych foremkach dlatego piekłam muffiny jakieś 8-10 minut dłużej).





Źródło: http://www.uwielbiamgotowac.com/2015/12/muffinki-piernikowe-z-marmolada.html



Ten przepis bierze udział w konkursie Zblogowani. pl – Fotografuj :)  Gdzie nagrodą  główną jest  APARAT OLYMPUS E-PL8 ,  który jest małym aparatem o wielkich możliwościach .Odkąd pamiętam fotografuję , można powiedzieć, że fotografia na stałe wpisała się już w moje życie. Dlatego możliwość posiadania dodatkowego aparatu tej klasy otworzyła by mi nowe możliwości. Trzymajcie kciuki :D


zBLOGowani.pl

9 komentarzy:

  1. Powidla opadly mi na dno muffinki ;( co zrobilam Zle pomocy ? Dodam ze sa pyszne ale jednak Nie wygodnie sie je zjada. Jakas rada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwe, że na dno dałaś za mało ciasta lub faktycznie było za rzadkie. MI jak widać na zdjęciach górą uciekały powidła bo za mało szczelnie je przykryłam, ważne że smakowały :D

      Usuń
  2. Zapewne było za rzadkie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie może być to jedna z przyczyn opadnięcia na dno powideł

      Usuń
  3. Czy te papierowe foremki (mam identyczne jak na zdjeciach) trzeba czymś smarować lub wyłożyć papilotami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niczym nie smarowałam, dałam ciasto bezpośrednio do tych tekturowy foremek

      Usuń
  4. Czy można zamiast mleka użyć maślanki? Jeżeli tak, to ile? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że tak ale dałabym mniej niż w przepisie

      Usuń