Składniki:
- 200g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub cukru waniliowego domowego
- ⅓ szklani mleka
- 2¼ szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej) +1łyżka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek ( osobno białka i żółtka)
- ¾ szklani drobnego cukru
- około 500g obranych truskawek
- dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
- do rondla dodajemy masło, cukier waniliowy ( wanilinowy) oraz mleko, podgrzewamy i mieszamy do momentu ,aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia na 15-20 minut
- mąkę ( bez 1 łyżki) i proszek do pieczenia przesiewamy , odstawiamy
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając miksowania dodajemy łyżka po łyżce cukier, następnie w dwóch partiach dodajemy żółtka delikatnie miksując
- do mamy dodajemy stopniowo roztopione masło z mlekiem, mieszamy szpatułką ,na koniec do masy dodajemy w dwóch , trzech turach mąkę, całość mieszamy
- ciasto przekładamy do formy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- truskawki oprószamy odstawioną łyżką mąki i przekrawamy na pół, następnie układamy je na wierzchu ciasta
- pieczemy około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: https://malacukierenka.pl/puszyste-ciasto-z-truskawkami.html
pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję🙂🙂🙂
UsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń