poniedziałek, 4 czerwca 2018

PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI



Składniki:
  • 200g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub cukru waniliowego domowego
  • ⅓ szklani mleka
  • 2¼ szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej) +1łyżka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek ( osobno białka i żółtka)
  • ¾ szklani drobnego cukru
  • około 500g obranych truskawek
  • dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta


Wykonanie:
  • do rondla dodajemy masło, cukier waniliowy ( wanilinowy) oraz mleko, podgrzewamy i mieszamy do momentu ,aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia na 15-20 minut
  • mąkę ( bez 1 łyżki) i proszek do pieczenia przesiewamy , odstawiamy
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając miksowania dodajemy łyżka po łyżce cukier, następnie w dwóch partiach dodajemy żółtka delikatnie miksując
  • do mamy dodajemy stopniowo roztopione masło z mlekiem, mieszamy szpatułką ,na koniec do masy dodajemy w dwóch , trzech turach mąkę, całość mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • truskawki oprószamy odstawioną łyżką mąki i przekrawamy na pół, następnie układamy je na wierzchu ciasta
  • pieczemy około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.





Źródło: https://malacukierenka.pl/puszyste-ciasto-z-truskawkami.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz