środa, 13 czerwca 2018

PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ


Sezon truskawkowy trwa w pełni   , więc kolejna moja propozycja na truskawkowy wypiek  tym razem  przepis z jednej z moich ulubionych stron Kwestia Smaku. Ciasto jest puszyste, owoce nie opadają, szybkie w wykonaniu  no i ta kruszonka, mniam.


Składniki ( forma24x24cm lub tortownica 24cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego/wanilinowego
  • 50g roztopionego masła lub oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • około 350g obranych truskawek
  • dodatkowo cukier puder do posypania ciasta
Kruszonka:
  • 100g mąki pszennej
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 70g masła


Wykonanie:
  •  zaczynami od kruszonki ,ze wszystkich składników czyli mąki, cukru i masła, zagniatamy kruszonkę, następnie zwilżonymi dłońmi łączymy składniki, formujemy kulę, zawijamyw folie i wkładamy do zamrażalki
  • do miski dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, odstawiamy
  • w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasna masę (około6-7 minut), następnie dodajemy pozostałe składniki tj. jogurt, roztopione masło/olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników
  • ciasto przekładamy do formy (24x24cm lub tortownicy 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone truskawki ( rozcięciem ku górze), które posypujemy pokruszona w dłoniach kruszonką
  • ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45-50 minut, gotowe wyciągamy z piekarnika i studzimy, zimne można posypać cukrem pudrem.








Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-jogurtowe-z-truskawkami-i-kruszonka

2 komentarze:

  1. Proste, pyszne ciasto - czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba tylko kubka kawy i wtedy mamy komplet :)

      Usuń