Dziś szybka babka, puszysta z wyraźnym cytrusowym akcentem. Jedna z tych do których się wraca często:)
Składniki na babkę:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny/1 pomarańczy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- masło rozpuszczamy w rondelku
- skórkę cytryny lub pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach
- białka oddzielamy od żółtek i odstawić w chłodne miejsce
- do żółtek dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie jasna
- do masy żółtkowej dodajemy pozostałe składniki czyli roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny
- białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli
- do ciasta delikatnie dodajemy ubite białka
- przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą formy lub wyłożonej papierem do pieczenia , keksówki, formy z kominem jak kto woli
- babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 40 minut i pieczemy do tak zwanego suchego patyczka
- ostudzoną babkę lukrujemy i gotowe można częstować gości :)
Zrobiłam dzisiaj babkę cytrusową, wyszła idealnie, słodkie zapomnienie... Pyszny przepis, polecam. Ewelina
OdpowiedzUsuńdzięki Ewelinka:) a mówiłam :)
OdpowiedzUsuń