piątek, 22 lutego 2013

BABKA CYTRUSOWA

Dziś szybka babka, puszysta z wyraźnym cytrusowym akcentem. Jedna z tych do których się wraca często:)
 
Składniki na babkę:
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny/1 pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny


Wykonanie:
  • masło rozpuszczamy w rondelku
  • skórkę cytryny lub pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  • białka oddzielamy od żółtek i odstawić w chłodne miejsce
  • do żółtek dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie jasna
  •  do masy żółtkowej  dodajemy pozostałe składniki czyli roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny
  • białka ubijamy  na sztywno z szczyptą soli
  • do ciasta delikatnie dodajemy ubite białka
  •  przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą  formy lub wyłożonej papierem do pieczenia , keksówki, formy z kominem jak kto woli
  • babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 40 minut i pieczemy do  tak zwanego suchego patyczka
  • ostudzoną babkę lukrujemy  i  gotowe  można częstować gości :)




2 komentarze:

  1. Zrobiłam dzisiaj babkę cytrusową, wyszła idealnie, słodkie zapomnienie... Pyszny przepis, polecam. Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki Ewelinka:) a mówiłam :)

    OdpowiedzUsuń