Koszyczki są mega czekoladowe, pracochłonne ale warte zachodu, świetne
dla czekoladocholików i osób lubiących gorzką i mleczną czekoladę.
- 100g czekolady gorzkiej
Krem:
- 100ml śmietanki
- 80g czekolady mlecznej
- 2 łyżki kremu typu nutella
- 30g masła
Dodatkowo:
- 100ml śmietanki
- łyżka cukru pudru
- 10 orzechów laskowych
- małe papilotki na praliny
Wykonanie:
- Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej
- Pędzelkiem smarujemy brzegi i dno papilotek. Wstawiamy je do lodówki na kilka minut aby czekolada stwardniała
- Gdy czekolada już zastygnie, nakładamy drugą warstwę i kolejny raz wstawiamy koszyczki do lodówki
- Po paru minutach gdy czekolada jest już twarda, delikatnie usuwamy papilotki
uważając żeby nie uszkodzić czekoladowych koszyczków - Śmietankę, czekoladę, nutellę i masło rozpuszczamy w rondelku delikatnie podgrzewając. Masę odstawiamy do wystudzenia
- Lekko zgęstniałą masą napełniamy koszyczki, wkładając po jednym orzechu.
- Napełnione kremem koszyczki wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia i schłodzenia, najlepiej na noc.
- Przed podaniem ubić śmietankę z cukrem pudrem i udekorować wierzch koszyczków.
Źródło:
http://wypiekizpasja.blox.pl/2013/02/Czekoladki-walentynkowe-z-kremem-czekoladowym.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz