piątek, 22 lutego 2013

CZEKOLADOWE KOSZYCZKI/PRALINY

Koszyczki są mega czekoladowe, pracochłonne ale warte zachodu, świetne dla czekoladocholików  i osób lubiących gorzką  i mleczną czekoladę.

Składniki na około 10szt:
  • 100g czekolady gorzkiej
Krem:
  • 100ml śmietanki
  • 80g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kremu typu nutella
  • 30g masła
Dodatkowo:
  • 100ml śmietanki
  • łyżka cukru pudru
  • 10 orzechów laskowych
  • małe papilotki na praliny
  

Wykonanie:
  • Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej
  •  Pędzelkiem smarujemy brzegi i dno papilotek. Wstawiamy  je do lodówki na kilka minut aby czekolada stwardniała
  •  Gdy czekolada  już zastygnie, nakładamy drugą warstwę i kolejny  raz wstawiamy koszyczki do lodówki
  • Po paru minutach gdy czekolada jest już twarda, delikatnie usuwamy papilotki
    uważając żeby nie uszkodzić czekoladowych koszyczków
  •  Śmietankę, czekoladę, nutellę i masło rozpuszczamy w rondelku delikatnie podgrzewając. Masę odstawiamy do wystudzenia
  •  Lekko zgęstniałą masą napełniamy koszyczki, wkładając po jednym orzechu.
  •  Napełnione kremem koszyczki wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia i schłodzenia, najlepiej na noc.
  •  Przed podaniem ubić śmietankę z cukrem pudrem i udekorować wierzch koszyczków.


Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2013/02/Czekoladki-walentynkowe-z-kremem-czekoladowym.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz