Składniki:
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 6 jajek, średniej wielkości
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 150 g kwaśnej śmietany
- 350 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynków + rum do ich namoczenia
- 100 g płatków migdałów
- cukier puder do oprószenia
- pamiętajmy, że składniki powinny być w temperaturze pokojowej,
- rodzynki namaczamy najlepiej dzień wcześniej w rumie,
- masło ucieramy na jasny krem, dodajemy cukier i dalej ucieramy,
- kolejno dodajemy jajka jedno po drugim miksując, aż do połączenia składników,
- do masy dodajemy przemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, na koniec dodajemy aromat, płatki migdałowe oraz rodzynki, ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ºC
- gotową babkę posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: moje wypieki
wszystko co niemieckie bardzo mnie ciekawi, bo jakoś tak głupio się przyjęło, że ich potrawy są średnio smaczne.. a przecież to nieprawda!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)