sobota, 30 marca 2013

NIEMIECKA BABKA Z RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI - Rosinengugelhupf

Składniki:
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 6 jajek, średniej wielkości
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynków + rum do ich namoczenia
  • 100 g płatków migdałów
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
  • pamiętajmy, że składniki powinny być w temperaturze pokojowej,
  • rodzynki namaczamy najlepiej  dzień wcześniej w  rumie, 
  • masło ucieramy na jasny krem, dodajemy cukier i dalej ucieramy, 
  • kolejno dodajemy jajka jedno po drugim miksując, aż do połączenia składników, 
  • do masy dodajemy przemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, na koniec dodajemy aromat, płatki migdałowe oraz rodzynki, ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ºC 
  • gotową babkę posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: moje wypieki

1 komentarz:

  1. wszystko co niemieckie bardzo mnie ciekawi, bo jakoś tak głupio się przyjęło, że ich potrawy są średnio smaczne.. a przecież to nieprawda!
    pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń